Σύμφωνα με την έκθεση τους ΕΟΔΥ, μέσα σε ένα 24ωρο άλλοι 59 συμπολίτες μας κατέληξαν ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 1165 θανάτους συνολικά. Άλλοι, 400 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Αυτοί οι αριθμοί είναι έως τις 15.00 όταν και συλλέγονται τα τελευταία στοιχεία για τη σύνταξη της έκθεσης, που δεν περιλαμβάνει τις συνολικές νοσηλείες σε ΜΕΘ.
Ωστόσο, οι ΜΕΘ δεν είναι χώρος θανάτου. Αντιθέτως, όπως είχε τονίσει και πρόσφατα η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, «οι ΜΕΘ είναι ένας χώρος στον οποίο ο άρρωστος μπαίνει για να βγει υγιής». Συνολικά, 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Μια ελπιδοφόρα είδηση, λοιπόν, έρχεται από την Ξάνθη. Συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα, στη ΜΕΘ-COVID του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, αποσωληνώθηκαν 2 ασθενείς. Πρόκειται για δύο άνδρες, 52 και 54 ετων που με τη βοήθεια των γιατρών και των νοσηλευτών του νοσοκομείου κατάφεραν να νικήσουν μια σημαντική μάχη, αν και έχουν ακόμα δρόμο μέχρι να κερδίσουν τον πόλεμο.
Κοτανίδου: Τεράστιο ψέμα τα περί υψηλής θνητότητας
Η καρδιά του Συστήματος Υγείας είναι οι ΜΕΘ, επεσήμανε η καθηγήτρια Αν. Κοτανίδου, σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα των ελληνικών μονάδων δεν απαντώνται σε καμία χώρα της βόρειας Ευρώπης, εκτός από τη Σλοβενία και εκφράζοντας την ικανοποίηση της για την αύξηση των κρεβατιών εντατικής θεραπείας.
«Η θνητότητα είναι γύρω στο 35-37%» ανέφερε κατά τη σημερινές ανακοινώσεις η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για «εξαιρετικό σκορ για οποιαδήποτε μονάδα (ΜΕΘ) σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη βρίσκεται αυτή».
«Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος στον οποίο ο ασθενής μπαίνει απλώς για να καταλήξει εν ηρεμία. Είναι ένας χώρος στον οποίο ο άρρωστος μπαίνει για να βγει υγιής και να μπορεί να προσφέρει περαιτέρω στην κοινωνία», προσέθεσε η κ. Κοτανίδου. «Εμείς οι υγειονομικοί, νοσηλευτές και γιατροί, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος ο οποίος να μείνει χωρίς περίθαλψη», διαβεβαίωσε.
«Έχουν ακουστεί πάρα πολλά πράγματα για το ότι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι άνθρωποι μπαίνουν και η θνητότητα είναι τεράστια. Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα», τόνισε η κ. Κοτανίδου και σημειώνει πως:
Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουν νοσηλεύσει πάνω από 900 ασθενείς και ήδη πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
«Υπάρχει ένα ποσοστό των ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Αυτό το ποσοστό όμως σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά τα οποία έχουμε δει, είναι εξαιρετικό. Εμείς έχουμε μία θνητότητα ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι πάρα πολύ βαριά, δηλαδή έχουν ένα σκορ βαρύτητας εξαιρετικά υψηλό, πάνω από 25 πολλές φορές. Αυτό είναι ένα σκορ το οποίο εμείς ξέρουμε στις Μονάδες. Η θνητότητα αυτή είναι γύρω στο 35-37%. Ένα εξαιρετικό σκορ για οποιαδήποτε Μονάδα σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη βρίσκεται αυτή», προσθέτει η Καθηγήτρια.
«Η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Είναι μία θνητότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής», σημείωσε.
«Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει υπερβολικά μεγάλους αριθμούς θανάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Ακριβώς το αντίθετο. Χάνουμε περίπου 60 άτομα ανά 1.000.000 πληθυσμού. Δεν υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα σε καμία χώρα της βόρειας Ευρώπης, εκτός από τη Σλοβενία που έχει παρόμοια νούμερα με εμάς».