Το 11ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Υαλοειδούς & Αμφιβληστροειδούς θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο -για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού προγράμματος- στοMediterranean Palace, ενώοι διαθέσιμες θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί.
Αξιοσημείωτη είναι η μεγάληδιεθνής συμμετοχή, καθώς στην εκπαίδευση θα συμμετέχουν οφθαλμίατροι απόπερισσότερες από 11 χώρες.
Παρουσίαση Παγκόσμιων Καινοτομιώνγια τη θεραπεία Οφθαλμολογικών παθήσεων
Το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει και φέτος στην αντιμετώπιση των επιπλοκών του καταρράκτη, ενώ για πρώτη φορά εντάσσεται έναδιαφορετικό“True-to-LifeWetLab”. Πρόκειται για ένακαινοτόμο εργαστήριο το οποίο θα επικεντρωθεί στην αφαίρεση ILM μεμβρανών και την εκπαίδευσηστιςνεότερεςεξελίξεις της τρισδιάστατηςΜικρό-ΧειρουργικήςΑμφιβληστροειδούς.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε πραγματικές συνθήκες χειρουργείουμε τελευταίας τεχνολογίας μικροσκόπια συνδεδεμένα με τελευταίου τύπου βιτρεοτόμους. Οι χειρουργικές τεχνικές του συγκεκριμένου εργαστηρίου θα εφαρμοστούν σε τεχνητά μάτια ΒΙΟΝΙΚΟ από το Μαϊάμι, ειδικά κατασκευασμένα γιατο εργαστήριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος χρησιμοποιούνται οι νεότερες3D NGENUITYτρισδιάστατεςτεχνικές.
Ξεκίνησεωςμία ιδέα που έκανε τη Θεσσαλονίκηδιεθνές κέντρο μεταφοράς και διάδοσης γνώσης των νέων τεχνικών στις επεμβάσεις αμφιβληστροειδούς
Φέτος το Διεθνές Θερινό Σχολείο Υαλοειδούς & Αμφιβληστροειδούς έσπασε ρεκόρ διεθνών συμμετοχών. Στις 4 Ιουλίουκαι για μια εβδομάδα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται συμμετέχοντεςαπό Ν Αφρική, Βραζιλία, Αργεντινή, Εμιράτα, Ιταλία, Αμερική, Ρουμανία, Σουηδία, Εσθονία,Ινδία, Καναδάκ.α., ενώ στο εξαιρετικά υψηλού επιπέδου επιστημονικό πρόγραμμα θα συμμετέχουν 35 Καθηγητές από 16 χώρες.
Τα 11χρόνια που διοργανώνεται το Διεθνές Σχολείο Υαλοειδούς & Αμφιβληστροειδούς έχουν επισκεφθεί και γνωρίσει τη Θεσσαλονίκη 450 χειρουργοί από 35 χώρες του κόσμου, ενώ περισσότεροι από 200 διεθνούς φήμης Καθηγητές οφθαλμολογίας από όλο τον κόσμο έχουν συμμετέχειως διδάσκοντες. Σημαντικό επίτευγμα της διοργάνωσης το γεγονός πώς πολλοί από τους παλιούς μαθητές έρχονται πλέον ως διεθνώς αναγνωρισμένοι Καθηγητές να διδάξουν τους επομένους.
Εμπνευστής της ιδέας είναι ο διοργανωτής κ. Αθανάσιος Νικολακόπουλος, Πρόεδρος της MediterretinaSociety, ο οποίος ξεκίνησε τον θεσμό και κατάφερε να καθιερώσει την Θεσσαλονίκη ως έναπαγκόσμιο σημείο συνάντησηςΧειρουργών Οφθαλμιάτρων από όλο τον κόσμο, με σκοπό να εκπαιδευτούν στις τελευταίες εξελίξεις και στα πιο σύγχρονα μηχανήματα για τη χειρουργικήθεραπεία πληθώρας οφθαλμολογικών παθήσεων.
Σχετικά με την εδραίωση της Θεσσαλονίκης ως παγκόσμιοσημείο συνάντησης και εκπαίδευσης Οφθαλμοχειρουργώνο κ. Νικολακόπουλος υπογραμμίζει:
«Ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να βάλουμε στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη τη Θεσσαλονίκη ωςΜετεκπαιδευτικό Διεθνές Κέντρο Οφθαλμίατρων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εξωστρέφεια της πόλης μας το γεγονός πώς Χειρουργοί Οφθαλμίατροι από χώρες όπως οι ΗΠΑ,Ν. Αφρική,Αργεντινή,Βραζιλία,Χαβάη, Ινδίακ.αέρχονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη, όχι για να εκπαιδεύσουν, αλλά για να εκπαιδευτούν σε παγκόσμιες καινοτομίες και σε νεότερες χειρουργικές μεθόδους. Η Θεσσαλονίκη καινοτομεί και στον τομέα της Οφθαλμολογίαςκαι θεωρούμειδιαίτερηεπιτυχία την καθιέρωσή τηςστον διεθνήχώρομέσω της διοργάνωσης αυτού τουΕργαστήριουΕκπαίδευσηςΟφθαλμίατρων.»