Η αύξηση αυτή ισχύει κυρίως για την αλλεργική ρινίτιδα (εποχική και ολοετή), το ποσοστό της οποίας ανέρχεται στο 20 – 25% σε νεαρούς ενήλικες, αλλά και για το παιδικό άσθμα που προσβάλλει περίπου το 10% των παιδιών. Μια άλλη οντότητα, η φαρμακευτική αλλεργία, εκτιμάται ότι μπορεί να εμφανισθεί περίπου στο 15-20% του γενικού πληθυσμού (κυρίως στους ενήλικες), ενώ η χρόνια κνίδωση ταλαιπωρεί το 3-5% του γενικού πληθυσμού. Οι συστηματικές αναφυλακτικές αντιδράσεις (αλλεργικό shock) απαντώνται περίπου στο 1% του πληθυσμού ενώ παρατηρείται συνεχής αύξηση.
Παράγοντες που ενοχοποιούνται για την αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων φαίνεται ότι σχετίζονται κυρίως με το περιβάλλον και τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Έτσι, οι συνθήκες υγιεινής διαβίωσης, ο αστικός (δυτικός) τρόπος ζωής, οι ρύποι του περιβάλλοντος, ο καπνός του τσιγάρου, οι σύγχρονες κατασκευές κατοικιών – κτιρίων καθώς και το στρες φαίνεται ότι μπορεί να επιδρούν στην αύξηση των διαφόρων αλλεργικών νοσημάτων.
Η προσέγγιση όλων αυτών των νοσημάτων προϋποθέτει βαθιά γνώση της Ανοσολογίας– Αλλεργιολογίας και συνεχή κλινική εξάσκηση και εκπαίδευση, λόγω της τεράστιας συσσώρευσης νέων δεδομένων τις τελευταίες δεκαετίες, με την βοήθεια της μοριακής βιολογίας.
Η συνεισφορά των Αλλεργιολόγων στην πρόσφατη επιδημία SARS-CoV-2 απέδειξε τη χρησιμότητα της ειδικότητας χάρη στον ολιστικό χαρακτήρα της, αφού δεν ασχολείται με ένα μόνο σύστημα του οργανισμού αλλά μεριμνά για την εν συνόλω αποκατάσταση της παθολογίας τόσο ενηλίκων όσο και παίδων.
Όλα αυτά τα θέματα που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου της Αλλεργιολογίας και της Κλινικής Ανοσολογίας καλείται να προσεγγίσει το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας που πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΕΑΚΑ) στις 13-16 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Καινοτόμες λύσεις για μια πολυδιάστατη οντότητα».
Αναμένονται σημαντικές παρουσιάσεις με τα καινούργια δεδομένα, τις εξελίξεις, και την εφαρμοσμένη καινοτομία στην Ειδικότητα της Αλλεργιολογίας. Καινούργιες διαγνωστικές μέθοδοι, καινούργια φάρμακα για το Αλλεργικό Άσθμα, την Αλλεργική Ρινίτιδα, την Ατοπική Δερματίτιδα, καινούργια δεδομένα για την Ειδική Ανοσοθεραπεία στην Αλλεργική Ρινίτιδα αλλά και στην Τροφική Αλλεργία.
Συνάντηση επιστημόνων
Ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, ώστε να εμπεδωθούν οι λύσεις που εκπορεύονται από την καινοτομία αυτή. Δεδομένα από τον τρόπο που επηρεάζεται το ανοσολογικό μας σύστημα από την κλιματική αλλαγή, από τη διατροφή και από το αστικό περιβάλλον και πώς οι επιρροές αυτές μεταφράζονται σε αλλεργική νόσο. Παράλληλα καλούμαστε να περιηγηθούμε ξανά στα πολλαπλά μονοπάτια της Ανοσολογίας που οδηγούν στο ἄλλο ἔργον και να αποκρυπτογραφήσουμε τους περίπλοκους μηχανισμούς της, ώστε να επιτευχθεί ο βασικός μας στόχος, δηλαδή η μέγιστη προσφορά στους ασθενείς μας.
Η μαζική συμμετοχή θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Συνεδρίου και θα αναδείξει τη δυναμική της Αλλεργιολογίας Πανελληνίως.
Το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας θα διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη, 13-16 Οκτωβρίου 2022, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace.