Πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες διαγιγνώσκονται με αυτού του είδους τον καρκίνο. Όμως η λύση υπάρχει και δεν είναι μόνο μία. Όλα ξεκινούν από την επικοινωνία και αυτό είναι το βασικό μήνυμα για φέτος: #GOforcommunication.
Ο γυναικολογικός καρκίνος μας αφορά όλους. Έφτασε η στιγμή να αποδεσμευτούμε από την εσωστρέφεια και να επικοινωνήσουμε για αυτό με το γιατρό μας. Να μιλήσουμε ανοιχτά. Να ενημερωθούμε. Να μην αμελήσουμε τον τακτικό γυναικολογικό μας έλεγχο. Να προλάβουμε. Να αντιμετωπίσουμε. Να κινητοποιηθούμε. Να δράσουμε.
Στο πλαίσιο της δράσης για την ενημέρωση γύρω από τα είδη γυναικολογικού καρκίνου στη χώρα μας,oΣύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η Ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. συμμετέχουν στη διεθνή πρωτοβουλία της ESGO-ENGAGeγια την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα των γυναικολογικών καρκίνων και καλούν τις γυναίκες στην Ελλάδα στη δράση «GOfor». Ο απώτερος στόχος είναιμέσα από διαφορετικές δράσειςπου έχουν προγραμματιστεί να επηρεάσουν το μέλλον για έναν κόσμο με ενημερωμένες γυναίκες που μεριμνούν για την υγεία τους!
Οι φετινές δράσεις στη χώρα μας έχουν 3 πυλώνες:
Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη δράση. Και φέτος διοργανώνεται ένας αγώνας μπάσκετ με moto«Βάλε ένα καλάθι για την γυναίκα της ζωής σου»,#GOforaction.Προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους ενώνουν τις δυνάμεις τους και δίνουν έναν «αγώνα ζωής» υποστηρίζοντας το έργο μας.Ο αγώνας μπάσκετ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.30 στο κλειστό γήπεδο του ΜΕΤΣ (Μάρκου Μουσούρου 70, Αθήνα). Σε επόμενη ενημέρωση θα λάβετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εκδήλωση.
Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης με COVID19 και έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ενημέρωση και θα υλοποιηθεί μέσα από μία σειρά βίντεο με συζητήσεις ασθενών με γιατρούς πάνω σε σημαντικά θέματα που αφορούν τις γυναίκες που νοσούν αλλά και για τους τρόπους πρόληψης. Τα video θα κοινοποιούνταιστα socialmedia του «Κ.Ε.Φ.Ι.»και της «Εριφύλης»για όλο τον μήνα Σεπτέμβριο,#GOforinformation.
Και τέλος, ο τρίτος πυλώνας αφορά τη διάδοση του μηνύματος για τον γυναικολογικό καρκίνο μέσα από τα socialmedia.Στις 20 Σεπτεμβρίου, «χρωματίζουμε τα socialmedia» μωβ, το χρώμα όλων των γυναικολογικών καρκίνων. Σας προσκαλούμε λοιπόν να μοιραστείτε μία φωτογραφία σας με τα χείλη σας και τα νύχια σας βαμμένα μωβ δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο το «παρών» σε κάτι που μας αφορά όλους!
Ο γυναικολογικός καρκίνος δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Τόλμα να ρωτήσεις!
Οι δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικολογικής Ογκολογίας τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV, της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας για τον HPV, της Ένωσης Ασθενών, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σχετικά με τους Γυναικολογικούς καρκίνους
Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2020: περίπου το 44% με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το 23% με καρκίνο των ωοθηκών, το 29% με καρκίνο του ενδομητρίου και λιγότερο από 5% διαγνώστηκαν με άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, δηλαδή με καρκίνο του αιδοίου και του κόλπου. Πάνω από το 20% των νέων περιστατικών για το 2020 εντοπίζονται στην Ευρώπη. 420.000 γυναίκες παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους το 2020 από κάποια μορφήγυναικολογικού καρκίνου.
Κάποιοι γυναικολογικοί καρκίνοι μπορούν να αποφευχθούν.
Οι τακτικοί έλεγχοι και εξετάσεις, καθώς και οι επιλογές τρόπου ζωής, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα πρόληψης ή ακόμη και έγκαιρης διάγνωσης γυναικολογικών καρκίνων, ώστε η θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική και να είναι δυνατή η αποθεραπεία.
Παρόλο που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποφευχθεί και μπορεί να θεραπευθεί εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο με τον έλεγχο HPV και το ΠΑΠ-τεστ, 7 στις 10 γυναίκες αποφεύγουν να εξεταστούν γιατί ανησυχούν για το ενδεχόμενο να έχουν τον ιό HPV.
Οι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και οι άλλοι γυναικολογικοί καρκίνοι συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών καρκίνων που πλήττουν τις γυναίκες, αλλά η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους καρκίνους αυτούς εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλή.
Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.
Βασικά στοιχεία & αριθμοί
- Μεταξύ των καρκίνων που επηρεάζουν τις γυναίκες, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κατατάσσεται τέταρτος με πρώτο τον καρκίνο του μαστού.
- Παρόλο που πρόκειται για μια ασθένεια που μπορεί να αποφευχθεί, το 2020κατεγράφησαν 420.000 θάνατοι, παγκοσμίως.
- Στην Ε.Ε. κάθε ώρα, 2 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
- Τα εμβόλια κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που είναι ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, είναι 70%-80% αποτελεσματικά έναντι όλων των ογκογόνωντύπων του ιού HPV και έχουν τεράστιο πιθανό αντίκτυπο στις νέες γενιές.
- Τα ποσοστά των γυναικών που προσέρχονται γιαπροσυμπτωματικόέλεγχογια καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για τη μείωση της επίπτωσής του παραμένουν επίμονα κάτω του 80%, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. μαζί με το ESGO και το ENGAGe πιστεύουν ότι η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων θα κάνει τελικά τη διαφορά στην επιβίωση του καρκίνου.