Ειδικότερα, μέχρι στιγμής 5.304 εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Από αυτούς οι 730 είναι εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Από αυτούς που έχουν τεθεί εργασίας οι:
- 447 είναι γιατροί (2,1% επί του συνόλου των γιατρών)
- 2.716 νοσηλευτές σε σύνολο περίπου 40 χιλιάδων
- 879 διοικητικό προσωπικό σε περίπου 12 χιλιάδες
- 1.263 λοιπό προσωπικό
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας σχολίασε ότι τα ποσοστά «δεν είναι πολύ μεγάλα» και ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται σε συνεή επαφή με τις ΥΠΕ. «Φαίνεται ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν και όπου χρειαστεί γίνονται μετακινήσεις συναδέλφων ενώ έχουν προκηρυχτεί νέες θέσεις γιατρών που θα τρέξουν γρήγορα». συμπλήρωσε.
Ας σημειωθεί ότι ο Υπουργός Υγείας είχε αναφέρει πριν λίγες μέρες ότι είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας 6.412 επαγγελματίες υγείας. Αυτό το νούμερο έπεσε στους 5.304, καθώς κάποιοι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν και ανακλήθηκαν οι αναστολές εργασίας.
Τροπολογία: Επιστροφή των υγειονομικών στην εργασία τους μετά την πρώτη δόση εμβολίου
Την επιστροφή στην εργασίας τους για τους υγειονομικούς μετά την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης του εμβολίου προβλέπει τροπολογία που κατατίθεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει την επιστροφή στην εργασίας τους για τους υγειονομικούς μετά την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης του εμβολίου. Η αναστολή εργασίας αίρεται υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.
Σε κάθε άλλη περίπτωση και μέχρι την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης του εμβολίου, όπως επίσης σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή εργασίας του εργαζομένου και απαλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.