Η ανησυχητική είδηση της ημέρα ήρθε από τη Γερμανία, στην οποία ο αναπαραγωγικός ρυθμός του ιού (Ro) ανέβηκε ξανά πάνω από το 1. Ο αναπαραγωγικός ρυθμός του ιού (Ro) σχετίζεται με τον αριθμό των κρουσμάτων που μπορεί να μολύνει κάποιος. Συνεπώς, το γεγονός ότι το Ro της Γερμανίας έφτασε το 1,1 εύλογα προκαλεί φόβους για την επέλαση ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού.
Η Γερμανία παρακολουθείται στενά από πολλές χώρες καθώς ήταν από τις πρώτες που επιχείρησαν να αποκλιμακώσουν τα μέτρα για να τονώσουν την οικονομία τους και για ψυχολογικούς λόγους. Θεωρείται, μάλιστα, μία από τις χώρες υποδείγματα στον τρόπο που έχει διαχειριστεί τον ιό, με το άσο στο μανίκι της να αποτελεί η δυνατότητά της να διεξάγει μαζικά τεστ.
Στην Ευρώπη, την ήπειρο που έχει χτυπηθεί όσο καμία άλλη από το νέο κορονοϊό, η Ισπανία και η Γαλλία άρχισαν και αυτές να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα ενώ και η Μ. Βρετανία προσπαθεί δειλά δειλά να επανεκκινήσει την οικονομία της. Στο Παρίσι η κίνηση επανήλθε στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, καθώς οι εργαζόμενοι καθάριζαν τις βιτρίνες για να ανοίξουν ξανά για πρώτη φορά από τις αρχές Μάρτη. Στη Σανγκάι της Κίνας, το πρώτο θεματικό πάρκο της Ντίσνει άνοιξε ξανά με αυστηρό όριο στον αριθμό των εισιτηρίων. Παρελάσεις και πυροτεχνήματα ακυρώθηκαν ενώ εργαζόμενοι και καλεσμένοι, έπρεπε να φορέσουν μάσκες προσώπου και να μετράνε τη θερμοκρασία τους.
Όλα αυτά επανέφεραν στον κόσμο το χαμόγελό και τη χαμένη ψυχολογία του αλλά οι εξελίξεις στη Γερμανία προκαλούν νέα ανησυχία. Εξάλλου, η ίδια η Καγκελάριος της χώρας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε τονίσει στο παρελθόν πόσο σημαντικό είναι το Ro να μην ξεπεράσει το 1 για να μην επέλθει υπερφόρτωση του συστήματος Υγείας.
Το άνοιγμα των μέτρων στη Γερμανία
Μικρά μαγαζιά έχουν ήδη ανοίξει ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί σύντομα για εστιατόρια και καφετέριες. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αναπαραγωγικός ρυθμός γίνεται πιο ασταθής, καθώς το συνολικό νούμερο κρουσμάτων πέφτει και μία σύντομη έξαρση δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη. Μετά την αύξηση των περιστατικών το σαββατοκύριακο, τη Δευτέρα ο αριθμός των κρουσμάτων έπεσε πάλι.
Η Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να συνεχίζουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, απόστασης και χρήσης μάσκας δείχνοντας το ενδιαφέρον για το συμπολίτη τους.
Ο καθηγητής επιδημιολογίας, Καρλ Λαουτερμπαχ, πάντως, εξέφρασε το φόβο του μετά τις σκηνές με συνωστισμό κόσμου στην Κολονία: «Πρέπει να περιμένουμε ότι δείκτης R θα ξεπεράσει το 1. Τα μέτρα χαλάρωσης σχεδιάστηκαν πάρα πολύ πρόχειρα»