Ο ΠΟΥ και η ΔΕΤ με την υποστήριξη της UNICEF ετοιμάζονται να συνεργαστούν με εταιρείες τηλεπικοινωνιών προκειμένου να στείλουν γραπτά μηνύματα κατευθείαν σε κινητά με θέμα την προστασία από τον COVID-19. Αυτά τα μηνύματα θα φτάσουν σε δισεκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Κατά συνέπεια δε μπορούν να ενημερωθούν για τη δράση του νέου κορονοϊού και να προστατευτούν από αυτόν.
Γίνεται αντιληπτό ότι περισσότερο από ποτέ η τεχνολογία πρέπει να διασφαλίσει την καθολική πρόσβαση της ανθρωπότητας στις πληροφορίες. Η συνεργασία θα ξεκινήσει σε περιοχή της Ασίας από τη πλευρά του Ειρηνικού και θα συνεχίσει παγκοσμίως. Στόχος είναι η αποστολή ζωτικής σημασίας μηνυμάτων ανεξάρτητα από το επίπεδο σύνδεσης. Εκτιμάται ότι 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, με τους περισσότερους να ζουν σε φτωχές χώρες, όπου 2/10 ανθρώπους μόνο μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών καλούν όλες τις εταιρείες παγκοσμίως να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία για να βοηθήσουν στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές από την εξάπλωση του SARS-CoV-2. Μέσω της πρωτοβουλίας WHO-ITU BeHealthy BeMobile θα μεταδοθούν τα μηνύματα υγείας.
Ο νέος κορονοϊός είναι η πρώτη πανδημία στην ανθρώπινη ιστορία, κατά την οποία η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται σε τεράστιο βαθμό για να κρατήσουν τον κόσμο ασφαλή, παραγωγικό και συνδεδεμένο παρά την φυσική απόσταση.
Οι εργαζόμενοι του συστήματος υγείας χρησιμοποιούν την τηλεϊατρική για να πραγματοποιήσουν διαγνώσεις για τους ασθενείς τους. Τα νοσοκομεία βασίζονται στη σύνδεση στο διαδίκτυο για τον συντονισμό και τη επιλογή των ασθενών. Τα ανθεκτικά και αξιόπιστα δίκτυα τηλεπικοινωνίας αποτελούν απαραίτητες υπηρεσίες, καθώς όλο και περισσότερες χώρες, εταιρείες και άτομα στρέφονται προς τις ψηφιακές τεχνολογίες για να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις του COVID-19
Με βάση την μακροχρόνια συνεργασία τους, ο ΠΟΥ και η ΔΕΤ είναι αφοσιωμένοι στην εύρεση των καλύτερων ψηφιακών λύσεων για την υγεία και στην αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά δεδομένα για τη διάγνωση και την πρόβλεψη των εξάρσεων γρηγορότερα και καλύτερα.