Ομιλητές ήταν ο κ. Ανδρέας Ξανθός, Τομεάρχη Υγείας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γιώργος Παπανικολάου, Επ. Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Απόστολος Βεΐζης, διευθυντή προγραμμάτων των ‘’Γιατρών Χωρίς Σύνορα’’ ο κ. Γιάννης Νάτσςη, μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν επίσης η κα Κατερίνα Αντωνίου, τ. Πρόεδρος ΕΟΦ, Αν. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Παν/μιο Ιωαννίνων και ο κος Γιάννης Καλομενίδης, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος της Μονάδας CoViD-19 του Ευαγγελισμού.
Επίκεντρο όλων των εισηγήσεων υπήρξε το ζήτημα της διαχείρισης των εμβολίων Covid-19 ως δημόσιο αγαθό, απαλλαγμένο από το κέρδος, προσβάσιμο προς όλους. Συνομολογήθηκε ότι η άρση των πνευματικών δικαιωμάτων στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (“πατέντες”) θα ενισχύσει αποφασιστικά τη δυνατότητα άμεσης και μαζικής παραγωγής εμβολίων με σκοπό την καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και άρα την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ, αντίθετα, τα πεπερασμένα παραγωγικά όρια των φαρμακοβιομηχανιών οι οποίες παράγουν το εμβόλιο αποτελούν τροχοπέδη.
Συμπερασματικά, τα εμβόλια κατά του κοροναϊού δε μπορεί να γίνονται αντικείμενο μονοπωλιακής εκμετάλλευσης ειδικά στις παρούσες συνθήκες. Επομένως, η συστράτευση προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, ακαδημαϊκών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών προς την κατεύθυνση της διάθεσης των εμβολίων προς όλους χωρίς ανισότητες καθίσταται επιτακτικής σημασίας. Η πρωτοβουλία του Δικτύου αναμένεται να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.