α) Εκπλήρωση υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου
Ως υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου ορίζεται δωδεκάμηνη και διαρθρωμένη ως εξής: ένας (1) μήνας για εκπαίδευση στο νοσοκομείο αναφοράς και έντεκα (11) μήνες θητείας στο Περιφερειακό Ιατρείο ή Κέντρο Υγείας.
Οι ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου μετά τον διορισμό τους τοποθετούνται υποχρεωτικώς τον πρώτο μήνα της θητείας τους στο Νοσοκομείο Αναφοράς για εκπαίδευση πριν την τοποθέτησή τους στα Περιφερειακά Ιατρεία ή Κέντρα Υγείας.
Η υποχρεωτική μηνιαία πρακτική άσκηση δεν ισχύει για τους ιατρούς που έχουν ασκηθεί πέραν του ενός μηνός σε οποιαδήποτε ειδικότητα σε αναγνωρισμένα τμήματα Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του Εσωτερικού ή του Εξωτερικού και ως εκ τούτου η υπηρεσία υπαίθρου για αυτούς έχει διάρκεια έντεκα (11) μήνες (ιατροί μη υπόχρεοι προεκπαίδευσης ενός μηνός).
Στην περίπτωση που ιατρός υπόχρεος υπηρεσίας υπαίθρου τοποθετείται για συμπλήρωση αυτής, θα πρέπει η προηγούμενη θητεία και το υπόλοιπο προς 2 συμπλήρωση χρονικό διάστημα, να αθροίζουν δώδεκα (12) μήνες (εκτός των ιατρών της προηγούμενης παραγράφου-ιατροί μη υπόχρεοι προεκπαίδευσης ενός μηνός).
β) Άγονες και προβληματικές περιοχές και άγονα Περιφερειακά ιατρεία
Η Κ.Υ.Α. «Χαρακτηρισμός Περιφερειακών Ιατρείων, Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, Ειδικών Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας ως Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας προβληματικών και άγονων περιοχών, για την παροχή οικονομικού κινήτρου σε ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεους και επί θητεία) που διορίζονται σε αυτά» αφορά μόνο τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ύψους 400€ για ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, υπόχρεους και επί θητεία, που διορίζονται στα Π.Ι. και Κ. Υ. που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν.
Ως εκ τούτου οι βεβαιώσεις υπηρεσίας υπαίθρου που χορηγούνται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Κέντρα Υγείας στους ιατρούς υπαίθρου όσο αφορά στο χαρακτηρισμό ως άγονου του ΠΙ ή του ΚΥ που υπηρέτησε ο ιατρός, αυτές θα βασίζονται είτε στο π.δ.131/1987 (Α΄ 73) όπως ισχύει είτε στις εκάστοτε αποφάσεις και σε καμία περίπτωση στην προαναφερόμενη απόφαση.
γ) Διαμονή ιατρών υπαίθρου
«Με απόφαση της προϊσταμένης αρχής του ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου μπορεί να χορηγείται άδεια διαμονής σε αυτόν εκτός της έδρας του υγειονομικού σταθμού, μόνο στις περιπτώσεις που αυτή δεν πληροί στοιχειώδης προϋποθέσεις διαμονής».
δ) Άδεια ανατροφής τέκνου
Η χρονική διάρκεια της άδειας ανατροφής τέκνου ορίζεται ως εξής: «Οι άδειες για ανατροφή τέκνου, που προκύπτουν από το συμψηφισμό σε ημέρες του μειωμένου ωραρίου κατά δύο ώρες για τέκνα ηλικίας μέχρι δύο (2) ετών (2 ώρες Χ 22 ημέρες) και κατά μία (1) ώρα (1 ώρα Χ 22 ημέρες) για τέκνα από δύο έως τεσσάρων ετών και μέχρι τη λήξη της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου.» Ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν χορηγείται άδεια ανατροφής τέκνου διάρκειας εννέα (9) μηνών.
ε) Οπλίτες πτυχιούχοι ιατρικής
Οι οπλίτες πτυχιούχοι ιατρικής που τοποθετούνται σε κενές θέσεις Περιφερειακών Ιατρείων, Κέντρων Υγείας και Γενικών Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας άγονων, απομακρυσμένων και προβληματικών περιοχών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 4361/2016 (Α΄10), και η τοποθέτηση τους γίνεται κατόπιν έκδοσης Κ.Υ.Α., θα πρέπει να παραμένουν 3 στη θέση και μόνο στην οποία τοποθετούνται. Τυχόν μετακίνησή τους θα αφορά στην κάλυψη της εξυπηρετούμενης από το Κέντρο Υγείας ή Περιφερειακό Ιατρείο περιοχής.