Περαιτέρω επιβράδυνση της διάδοσης του κορονοϊού στην Ελλάδα καταγράφηκε το διάστημα μεταξύ 25 και 30 Ιουνίου, σύμφωνα με την 7η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου COVID-19.
Κατά μέσο όρο διαγνώστηκαν 16 κρούσματα ανά ημέρα, έναντι 22 στην προηγούμενη έκθεση, ενώ ο δείκτης Rt περιορίστηκε στο 0,2 από 0,5 παρά τον εντοπισμό κάποιων εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού.
Η ημερήσια διασπορά στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 1,51 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, επίδοση καλύτερη σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αντανακλάται και στον μικρό αριθμό θετικών τεστ. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, μόλις το 0,5% των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν εντόπισε τον κορωνοϊό, ήτοι διαπιστώθηκε ένα κρούσμα ανά 203 τεστ.
Ελαφρά μείωση παρατηρήθηκε επίσης στον κινητό μέσο όρο του αριθμού των θανάτων, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 0,2. Βάσει των στοιχείων, οι περισσότεροι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα της τοπικής διασποράς του ιού στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, συνεπώς η συνεχιζόμενη άρση των μέτρων ασφαλείας δεν έχει προκαλέσει προβλήματα σε πανελλαδική κλίμακα.
Πανελλαδικά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Covid-19, δεν διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε απλές κλίνες, ούτε και των θανάτων.
Ολόκληρη η έκθεση του Παρατηρητηρίου
Η έβδομη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου αφορά το διάστημα 25-30 Ιουνίου και έχει ως στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τάσεις στους βασικούς άξονες παρατήρησης που είχαν ήδη διαφανεί από τις προηγούμενες εκθέσεις επαληθεύονται ή αντιστρέφονται με την προσθήκη ολοένα και περισσότερων δεδομένων.
Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται ελαφρά βελτίωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται στα 16 κρούσματα ανά ημέρα, από 22 στην προηγούμενη έκθεση. Σε ημερήσια βάση αρκετά κρούσματα είναι εισαγόμενα, π.χ. 9 εισαγόμενα στις 30.06 και 3 στις 29.06, και άλλα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. Ειδικότερα, κρούσματα εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, η οποία εντός του Ιουνίου κατέγραψε άνω των 160 κρουσμάτων, στην Καστοριά, όπου καταγράφηκαν 2,5 κρούσματα κατά μέσο όρο τις τελευταίες 48 ώρες, στη Σύρο και στην Αττική. Αξίζει να σημειωθεί πως και την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 6ης και 7ης έκθεσης η Αττική παρέμεινε σταθερή σε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σταθερό στους 9, και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,2, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται στις 6. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 87 από 80 και 80 από 72 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα. Εν γένει, πανελλαδικά δε διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε MΕΘ ή απλές κλίνες ούτε των θανάτων. Συγχρόνως το Rt μειώθηκε περαιτέρω σε 0,2 από 0,5, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα ελαφράς βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.
Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 27,44 σε 29,59. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 3900 τεστ ανά ημέρα, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,5% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 3,4%, 0,8% και 0,8%. Πιο συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ έκτης και έβδομης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 203 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν π.χ. στην Αυστρία, τη Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 119, 30 και 133. Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 1,51 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 5,39, στη Τσεχία 14,74 και στο Βέλγιο 6,94.
Ξάνθη κορονοϊός: Παίρνουν παράταση τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα
Τελευταία τροποποίηση στις 02/07/2020 - 16:17