Το Τμήμα Έρευνας και ανάπτυξης ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτη τον προϋπολογισμό που περιλάμβανε μεγάλες βοήθειες στον τομέα της επιστήμης. Προτεραιότητα του κόμματος των Συντηρητικών είναι η επιστήμη μετά το Brexit και έχει τεθεί ο στόχος του διπλασιασμού επένδυσης στον τομέα της ανάptυξης και την έρευνα μέχρι το 2024. Παράλληλα, στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας και την προώθηση της ποικιλίας στο εργατικό δυναμικό έρευνας.
Μαζί με ένα πρόγραμμα 280 εκατομμυρίων λιρών που ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για εκείνους που είδαν τις επενδύσεις του να πάνε χαμένες λόγω της πανδημίας, υπήρξε μία επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών για την αναβάθμιση της επιστημονικής υποδομής.
Το όραμα για την υπηρεσία αναζήτησης επιστημόνων
Ανάμεσα στις νέες προτάσεις είναι το σχέδιο για μία υπηρεσία ταλέντων, που θα βρίσκεται γραφείο του Πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον. Παρόλο που δε δίνονται λεπτομέρειες για το σχέδιο και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί, ενδέχεται να επιβλέπει τους κανόνες μετανάστευσης από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, Τζέιμς Γουίλτσον.
Ως απάντηση στις ανησυχίες για το αντίκτυπο του Brexit στην στρατολόγηση επιστημόνων, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, εισήγαγε μία «παγκόσμια visa για ταλέντα» που στοχεύει στην επιτάχυνση της μετανάστευσης τεχνικών και επιστημόνων αν υπάρχει το όνομά τους σε κάποια μεγάλη επιτυχημένη παραγωγή από έναν αναγνωρισμένο επενδύτη. Παράλληλα, το πλάνο συμπεριλαμβάνει την αναθεώρηση κόστους της visas στους αιτούντες και στην επέκταση του δικαιώματος συμμετοχής.
Αυτό θα είναι ευπρόσδεκτο σύμφωνα με τον, Ντάνιελ Ραθμπον, που είναι \ βοηθός διευθυντή σε οργάνωση ερευνητικής βοήθειας. Όταν η περίοδος μετάβασης για το Brexit ολοκληρωθεί (31 Δεκέμβρη), οι πολίτες της Ευρωπαϊκή Ένωσης θα υπόκειται στο σύστημα θεώρησης εισόδου (visa) του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό είναι αρκετά πιο ακριβό σε σχέση με άλλων χωρών. Η επέκταση του δικαιώματος συμμετοχής σε ανθρώπους που δουλεύουν στη βιομηχανία και όχι μόνο ακαδημαϊκούς θα βοηθήσει αρκετά προσθέτει ο Ράθμπον.
Τέλος, το συγκεκριμένο πλάνο της κυβέρνησης περιλαμβάνει αλλαγές στις θεωρήσεις εισόδου, έτσι ώστε οι Ph D μαθητές που τελειώνουν τις σπουδές τους μετά το καλοκαίρι του 2021 να μπορούν να δουλέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και για 3 χρόνια.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, πάντως, περισσότερο είναι ένα όραμα ακόμα παρά έχει οριστικοποιηθεί. Ωστόσο, η φιλοδοξία είναι ευπρόσδεκτη, καθώς θα διευθετήσει αρκετές αβεβαιότητες που έχουν προκύψει από το Brexit.