125 Επιστημονικοί, Επαγγελματικοί, Ερευνητικοί και Κοινωνικοί Φορείς, Ιδρυμάτων, Ινστιτούτων Ενώσεων και Συλλόγων Καρκινοπαθών από όλη σχεδόν την Ελλάδα απέστειλαν αίτημα προς την Ελληνική Πολιτεία για την εφαρμογή της στρατηγικής του ΠΟΥ και της ΕΕ για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) θεωρεί ότι ο καρκίνος τραχήλου μήτρας θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας όταν όλες οι χώρες καταφέρουν να έχουν λιγότερα από 4 περιστατικά/100.000 γυναίκες/έτος και αυτό υπολογίστηκε ότι είναι εφικτό μέχρι το 2120 εάν εφαρμοσθεί η Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ. και επιτευχθούν, μέχρι το 2030, οι εξής στόχοι:
- 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως εναντίον της HPV μόλυνσης
- 70% των γυναικών να εξετασθούν προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακριβείας σε ηλικίες 35 και 45 ετών
- 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και υποστηρικτικής φροντίδας.
Αγοραστός στο News4Health: Έτσι θα εξαφανίσουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μιλώντας στο News4Health, o Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), καθηγητής κ. Θεόδωρος Αγοραστός, εξήγησε τι πρέπει να κάνει η Ελληνική Πολιτεία για να εξαλειφτεί ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας στη Χώρα μας.
Ειδικότερα, όπως είπε η Πολιτεία πρέπει να θεσπίσει ένα Εθνικό Οργανωμένο Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Κάθε γυναίκα ηλικίας 25-65 ετών θα πρέπει να παίρνει κάθε 5 χρόνια στο κινητό τηλέφωνο ή στο email της ένα μήνυμα που θα λέει ότι πρέπει να κάνει την εξέταση αυτή που θα είναι το HPV DNA test. Αν είναι αρνητικό το τεστ θα επανέρχεται μετά από 5 χρόνια και αν είναι θετικό θα πρέπει να παραπεμφθεί από εκεί και πέρα.
«Αυτή τη στιγμή ο προσυμπτωματικός έλεγχος στην Ελλάδα δεν βρίσκεται σε καμία φάση. Υπάρχει ένα τεστ Παπανικολάου, όποτε θυμηθεί μία γυναίκα πάει μόνη της και το κάνει. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από την Πολιτεία» ανέφερε χαρακτηριστικά στο News4Health.
Η σημασία του εμβολιασμού των γυναικών
Επίσης, πρέπει να φροντίσει η Πολιτεία με δική της έννοια, καμπάνιες και πρωτοβουλίες να εμβολιαστεί το 90% τουλάχιστον των νέων κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 15 ετών με το εμβόλιο εναντίον του HPV. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 35-40% και το ποσοστό πρέπει να φτάσει μέχρι το 90%» σχολίασε ο κ. Αγοραστός.
Επίσης θα πρέπει να επεκταθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού και στα αγόρια. Θυμίζουμε ότι ο ιός προσβάλει και τα αγόρια καθώς κάνει κονδυλώματα και προκαλεί και καρκίνο στο πέος, τον πρωκτό, τον στοματοφάρυγγα, του λάρυγγα.
Οι στόχοι της Ελλάδας μέχρι το 2030
Οι στόχοι που έχει θέσει ο ΠΟΥ είναι και οι στόχοι που έχει θέσει η Ελλάδα επισήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV). Πρέπει δηλαδή μέχρι το 2030:
- 70% των γυναικών να κάνουν HPV testing
- 90% των γυναικών που έχουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να αντιμετωπιστούν με το σωστό τρόπο
- να έχει ολοκληρωθεί κατά 90% εμβολιασμός των μικρών κοριτσιών
- να υπάρχουν στην Ελλάδα ογκολογικά κέντρα που θα είναι τα αρμόδια για τη θεραπεία των γυναικών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.