Επίσης, τα άτομα με HIV λοίμωξη φαίνεται να αναπτύσσουν παρόμοια ανοσιακή απόκριση με τους υγιείς, αν και αυτή φθίνει όσο μειώνεται ο αριθμός των CD4+ Τ λεμφοκυττάρων. Οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες είναι από τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως αυτοί με λεμφώματα και χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και κυρίως εάν βρίσκονται υπό αγωγή, ιδιαίτερα με anti-CD20 μονοκλωνικά αντισώματα ή CAR-T cells.
Τα παραπάνω επισήμανε ο Παθολόγος κ.Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια της Συνάντησης.
Πρόσθεσε επίσης ότι «στους ογκολογικούς ασθενείς, μειωμένη αντισωματική απάντηση εμφανίζουν όσοι έχουν λάβει χημειοθεραπεία εντός τριμήνου, ενώ ισχυρή ανοσολογική απάντηση εμφανίζουν όσοι αντιμετωπίζονται με ανοσοθεραπεία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η ερμηνεία των ευρημάτων των απεικονιστικών εξετάσεων (ιδίως του PET-CT) σε αιματολογικούς και ογκολογικούς ασθενείς καθώς, λόγω της συχνής εμφάνισης αντιδραστικής λεμφαδενοπάθειας από τον εμβολιασμό, υπάρχει κίνδυνος ψευδούς διαπίστωσης υποτροπής/προόδου νόσου, εάν η εξέταση γίνει εντός 2-4 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
Οι ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου εμφανίζουν σχετικά καλή ανοσολογική απάντηση στα εμβόλια, σε αντίθεση με τους ασθενείς με νεφρικό μόσχευμα που εμφανίζουν σημαντικά μειωμένα ποσοστά οροθετικότητας λόγω της ανοσοκατασταλτικής θεραπείας, αν και υπάρχει μεγάλη δυσαρμονία των ευρημάτων των σχετικών μελετών.
Από τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται ότι οι ασθενείς με ανοσολογικές διαταραχές εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά ορομετατροπής μετά τον εμβολιασμό, ενδέχεται όμως να αναπτύσσουν ισχυρή Τ κυτταρική ανοσία. Επίσης, φαίνεται να ωφελούνται από τις επαναληπτικές δόσεις των εμβολίων οι οποίες συνιστώνται και από το Center for DiseaseControl των ΗΠΑ, ενώ πρέπει να εκτιμάται η σχέση οφέλους/κινδύνου κατά την επιλογή ανοσοκατασταλτικών θεραπειών.
Τέλος, δεν φαίνεται να υπάρχουν πρόσθετες ανησυχίες για ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό σε ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια/ ανοσοκαταστολή. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση των χαρακτηριστικών που επηρεάζουν την ανοσογονικότητα, τη μελέτη της κυτταρικής ανοσιακής απάντησης, την ανεύρεση της σωστότερης χρονικής συσχέτισης θεραπείας – εμβολιασμού και τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων εν μέσω πανδημίας».
Την συζήτηση σχολίασε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολόγος του Τμήματος Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», κα Ιωάννα Παυλοπούλου.
Η πανδημία COVID-19 έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στην υγεία και την κοινωνία που δεν είχαν το χρόνο να μελετηθούν τόνισαν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής Ομότιμος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Άγγελος Χατζάκης και ο κ.Γιώργος Παπαθεοδωρίδης Καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», προσθέτοντας ότι σκοπός της Συνάντησης ήταν η σφαιρική προσέγγιση του HIV/AIDS, των ιογενών ηπατιτίδων, της πανδημίας COVID-19 και των εξαρτήσεων στη χώρα μας, αφιερώνοντας χρόνο για τα πραγματικά προβλήματα τα οποία απασχολούν επιστήμονες υγείας, ασθενείς, ευάλωτους πληθυσμούς, αρχές δημόσιας υγείας και κοινό.