Σήμερα, διαθέτουμε περίπου 1.300 ΜΕΘ στη χώρα μας. «Θα θέλαμε να τις κάνουμε περισσότερες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γγάγκα. Στη συνέχεια εξήγησε για ποιο λόγο είναι αδύνατο να συμβεί αυτό.
«Για να κάνουμε ΜΕΘ δε φτάνουν μόνο οι αναπνευστήρες και οι χώροι. Πρέπει να έχουμε και τους γιατρούς. Θέλουμε πάρα πολλά χρόνια για να φτιάξουμε τους γιατρούς που χρειαζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι η παραγωγή γιατρών είναι μία μακροχρόνια διαδικασία. «Τελειώνω ιατρική σήμερα, θέλω 5 χρόνια για μία βασική ειδικότητα και 2 χρόνια για εντατικολογία».
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι έχουν απορροφηθεί όλοι οι διαθέσιμοι εντατικολόγοι καθώς και γιατροί που δεν είναι εντατικολόγοι. «Αυτούς τους εντατικολόγους έχει η χώρα. Αυτό είναι το υλικό που έχουμε και με αυτό μπορούμε να κινηθούμε. Αρα το κάνουμε περισσότερες ΜΕΘ μπορούμε να το κάνουμε. Το θέμα είναι ποιος θα τους παρακολουθεί» διευκρίνισε η κ. Γκάγκα.
Η ίδια πρόσθεσε, πάντως, ότι η χώρα έχει ξεκινήσει να αλλάζει την εκπαίδευση των γιατρών και από εδώ και πέρα θα δίνονται ειδικότητες ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας και όχι απρογραμμάτιστα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο θα αποδώσει καρπούς μετά από 5 χρόνια και όχι σύντομα.