Το ευρωπαϊκό συνέδριο γναθοπροσωπικής χειρουργικής, που θα διεξαχθεί το 2026, ανέλαβε να φιλοξενήσει η χώρα μας. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery (EACMFS) από το 2024 μέχρι το 2026.
Το XXVIII Συνέδριο της EACMFS, Θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο του 2026 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα υλοποιηθεί μαζί με το παράλληλο πρόγραμμα σε 5 ημέρες.
Το Συνέδριο της EACMFS αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή επιστημονική εκδήλωση της ειδικότητας της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ΣΓΠΧ) για το έτος που διεξάγεται και αποτελεί πόλο έλξης συναδέλφων πολλών ειδικοτήτων.
Η θεματολογία είναι Ιατρική και Οδοντιατρική όπως και η ειδικότητα της ΣΓΠΧ καλύπτοντας ευρύ φάσμα θεμάτων από το στόμα την κεφαλή και τον τράχηλο. Συνήθως συμμετέχουν περίπου 3000 σύνεδροι εκπροσωπώντας περισσότερες από 40 χώρες.
Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής είναι ο επίσημος επιστημονικός φορέας των Ελλήνων Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών. H ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής διαγιγνώσκει και αντιμετωπίζει τις συνήθεις και σπανιότερες παθολογικές καταστάσεις, που αφορούν στη στοματική κοιλότητα, στις γνάθους και στο πρόσωπο, καθώς και στις επεκτάσεις τους στην κεφαλή και στον τράχηλο.
Χειρουργική του Στόματος
Σύμφωνα με την Εταιρεία, «η Χειρουργική του Στόματος περιλαμβάνει τη χειρουργική παθολογία και εγχειρητική της στοματικής κοιλότητας, δηλαδή τη μελέτη των εγχειρητικών τεχνικών και της παθολογίας των νοσημάτων που η αντιμετώπισή τους πραγματοποιείται με χειρουργική επέμβαση εντός των ανατομικών ορίων της στοματικής κοιλότητας.
Το γνωστικό αντικείμενο περιλαμβάνει εκτός των άλλων (αναφέρονται ξεχωριστά) :
- Χειρουργικές εξαγωγές δοντιών και υπολειμματικών ριζών, παθολογιών που σχετίζονται με αυτά, καθώς και αντιμετώπιση επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν από αυτές συμπεριλαμβανομένης της στοματοκολπικής επικοινωνίας (επικοινωνίας στόματος με ιγμόρειο άντρο)
- Αντιμετώπιση των εγκλείστων δοντιών καθώς και των επιπλοκών που μπορεί να δημιουργηθούν
- Περιακρορριζική χειρουργική (πχ ακρορριζεκτομές οδόντων)
- Οδοντοφατνιακή χειρουργική που σχετίζεται με ορθοδοντική θεραπεία (πχ χειρ. αποκάλυψη εγκλείστου κυνόδοντα)Τοποθέτηση οστεοενσωματούμενων οδοντικών εμφυτευμάτων συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών ιστικής αναγέννησης (σκληρών και μαλακών ιστών)
- Αντιμετώπιση καλόηθων ή κυστικών αλλοιώσεων των σκληρών και μαλακών ιστών του στόματος
- Διάγνωση των αλλοιώσεων του βλεννογόνου του στόματος και κατάλληλη αντιμετώπισή τους.
Στο φάσμα της Χειρουργικής Στόματος ανήκουν λοιπόν η Οδοντοφατνιακή Χειρουργική, η Εμφυτευματολογία, η Προπροσθετική Χειρουργική κ.α.
Οι Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί είναι στην Ελλάδα, οι μόνοι πλήρως εκπαιδευμένοι, ώστε να ασκούν ολόκληρο το γνωστικό αντικείμενο της Χειρουργικής Στόματος. Μέρος του φάσματος της Χειρουργικής Στόματος περιλαμβάνεται και στη βασική οδοντιατρική εκπαίδευση, οπότε ασκείται και από οδοντιάτρους».