Το ραντεβού αναγνωρίζει τις προσπάθειές τους να υπερασπιστούν την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και να διατηρήσουν τη μνήμη της Henrietta Lacks, η οποία πέθανε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας το 1951.
Η ιστορία της Henrietta Lacks είναι μια ιστορία αδικίας, με την τεράστια συνεισφορά της στην επιστήμη να κρύβεται από τον κόσμο για πολλά χρόνια. Ενώ αναζητούσε θεραπεία για τον καρκίνο της, οι ερευνητές πήραν βιοψίες από το σώμα της χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή της. Τα κύτταρα που πήραν, γνωστά ως κύτταρα HeLa, έγιναν στη συνέχεια η πρώτη «αθάνατη» κυτταρική σειρά - που σημαίνει ότι είναι τα μόνα κύτταρα που συνέχισαν να ζουν έξω από το ανθρώπινο σώμα και να αναπαράγονται.
Από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία, αυτά τα κύτταρα HeLa έχουν συμβάλει σε αμέτρητες ιατρικές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εμβολίου για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), καθώς και στην έρευνα για τον COVID-19.
«Όπως και η αδικία της ιστορίας της Henrietta Lacks, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο από φυλετικές και μειονοτικές εθνοτικές ομάδες αντιμετωπίζουν δυσανάλογα υψηλότερους κινδύνους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», είπε ο Δρ Tedros. «Στόχος του ΠΟΥ είναι να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πράγμα που σημαίνει ότι οι καινοτομίες που δημιουργούνται με τα κύτταρα της Henrietta Lacks πρέπει να διατίθενται δίκαια σε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την οικογένεια Lacks για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και την προώθηση της φυλετικής ισότητας στην υγεία και την επιστήμη».
Η οικογένεια, εκπροσωπούμενη από τον γιο της Henrietta Lacks, Lawrence Lacks, Sr., και τις εγγονές του, Victoria Baptiste και Veronica Robinson. και ο Alfred Lacks Carter, Jr., ο εγγονός της Henrietta Lacks, δέχτηκαν το ραντεβού στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας με τίτλο «Μια επόμενη εποχή για τον έλεγχο του καρκίνου των γυναικών».
Εκ μέρους της οικογένειας Lacks, ο Alfred Lacks Carter, Jr. είπε: «Σήμερα, αποδέχομαι ταπεινά αυτή την τιμή να υπηρετήσω ως Πρεσβευτής Καλής Θέλησης του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο πνεύμα της μητέρας μου - Deborah Lacks, η οποία έχασε τη μητέρα της, Henrietta. , στον Καρκίνο του Τραχήλου της μήτρας και εργάστηκε για να βεβαιωθεί ότι ο κόσμος θα αναγνωρίσει τον αντίκτυπό της. Η κληρονομιά της Hennie ζει μέσα μας και θα συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με τον ΠΟΥ, τους ασθενείς, τους επιζώντες και τις οικογένειες σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουμε ότι καμία άλλη σύζυγος , μητέρα ή αδερφή πεθαίνουν άσκοπα από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».
Ο διορισμός της οικογένειας Lacks ως Πρεσβευτές Καλής Θέλησης του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προσθέτει ώθηση στην παγκόσμια στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας , που ξεκίνησε από τον ΠΟΥ το 2020. Η παγκόσμια προσπάθεια αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που τα κράτη μέλη του ΠΟΥ δεσμεύονται συλλογικά να εξαλείψουν έναν καρκίνο .
Η στρατηγική απαριθμεί τρεις στόχους που πρέπει να επιτύχουν οι χώρες μέχρι το έτος 2030: Πρώτον, το 90% των επιλέξιμων κοριτσιών θα πρέπει να εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο HPV. Δεύτερον, το 70% των γυναικών θα πρέπει να ελέγχονται χρησιμοποιώντας τεστ υψηλής απόδοσης. Και τρίτον, το 90% των γυναικών με προκαρκινικό καρκίνο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία και το 90% των γυναικών με διηθητικό καρκίνο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην παρηγορητική φροντίδα.
Επί του παρόντος, μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε δύο λεπτά. Σχεδόν το 90% αυτών των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος λόγω ανεπαρκούς πρόσβασης στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη φροντίδα του καρκίνου. Σε όλες τις γεωγραφίες, οι γυναίκες σε περιθωριοποιημένες κοινότητες πλήττονται δυσανάλογα.
Η οικογένεια Lacks ενώνεται με άλλους πρεσβευτές από τον ΠΟΥ, όπως ο Ιβοριανός ποδοσφαιριστής Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο Βραζιλιάνος παγκόσμιος πρωταθλητής ποδοσφαιριστής Άλισον Μπέκερ, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ιδρυτής της Bloomberg Philanthropies και η τριετής Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, η Σίνθια Τζερμανότα, Πρόεδρος του Born This Way. Ίδρυμα και ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Γκόρντον Μπράουν.
Η Πρεσβεία ακολουθεί την απονομή ενός ειδικού μεταθανάτιου βραβείου στην Henrietta Lacks από τη Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, που δόθηκε στην οικογένειά της για λογαριασμό της το 2021. Αντικατοπτρίζει τη συνεχή δέσμευση του ΠΟΥ στην ενεργό συμμετοχή των ατόμων που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ως κεντρικής σημασίας για την εξάλειψη προσπάθεια.
Η ιστορία της Henrietta Lacks
Ως νεαρή μητέρα, η Henrietta Lacks και ο σύζυγός της μεγάλωναν πέντε παιδιά κοντά στη Βαλτιμόρη όταν αρρώστησε. Πήγε στο Johns Hopkins μετά από εκτεταμένη κολπική αιμορραγία και διαγνώστηκε με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Παρά τη θεραπεία, της έκοψε τη ζωή στις 4 Οκτωβρίου 1951. Ήταν μόλις 31 ετών.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι ερευνητές πήραν δείγματα του όγκου της. Αυτή η κυτταρική σειρά «HeLa» έγινε μια επιστημονική ανακάλυψη: η πρώτη αθάνατη σειρά ανθρώπινων κυττάρων που διαιρούνται επ' αόριστον σε ένα εργαστήριο. Τα κύτταρα παρήχθησαν μαζικά, για κέρδος, χωρίς αναγνώριση στην οικογένειά της. Πάνω από 50 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι κυττάρων HeLa έχουν διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο.
Εκτός από το εμβόλιο HPV, τα κύτταρα HeLa επέτρεψαν την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας. φάρμακα για τον HIV, την αιμορροφιλία, τη λευχαιμία και τη νόσο του Πάρκινσον· καινοτομίες στην αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης· έρευνα για χρωμοσωμικές καταστάσεις, καρκίνο, χαρτογράφηση γονιδίων και ιατρική ακριβείας· και χρησιμοποιούνται σε μελέτες που ανταποκρίνονται στην πανδημία COVID-19.
Ο Λόρενς Λακς, ο 87χρονος γιος της κυρίας Λακς, είναι ένας από τους τελευταίους εν ζωή συγγενείς που τη γνώρισαν προσωπικά. Ο κύριος Λακς μοιράζεται αυτήν την τιμή με τις εγγονές του Βικτόρια Μπάπτιστ και Βερόνικα Ρόμπινσον και τον ανιψιό του Άλφρεντ Λακς Κάρτερ, Τζούνιορ.