Το συνέδριο HealthWorld , μετά από 21 χρόνια μηχανής πορείας, έχει καθιερωθεί ως το πλέον εμβληματικό συνέδριο για τον κλάδο της υγείας στη χώρα μας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), του PhRMA Innovation Forum (PIF), της European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) και της MedTech Europe.
Το HealthWorld, μέσα από το έργο των Επιτροπών Υγείας του Επιμελητηρίου - Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών και Επιτροπή Εταιρειών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών , επιβεβαίωσε για ακόμη μία χρονιά ότι αποτελεί το σημείο αναφοράς στα δρώμενα του κλάδου υγείας της χώρας με τις ουσιαστικές και εμπεριστατωμένες προτάσεις που παρουσιάζονται και εφαρμογή στη βελτίωση του συστήματος υγείας της χώρας προς όφελος των πολιτών και ειδικότερα των ασθενών.
Στο πλαίσιο του διμερούς συνεδρίου HealthWorld 2022, αναδείχθηκε ο αντίτυπος της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης στον τομέα της υγείας καθώς και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και επηρεάζουν την υγειονομική περίθαλψη . Οι κεντρικοί άξονες του συνεδρίου αφορούσαν τον συνεχή μετασχηματισμό των θεραπευτικών προσεγγίσεων , τη σημασία των νέων σχημάτων επικοινωνίας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών αλλά και τις νέες προσδοκίες για την αναδιάρθρωση των συστημάτων υγείας και τη βελτίωση της απόδοσής τους .
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος , δήλωσε: «Το συνέδριο HealthWorld, αποτελεί έναν εμβληματικό θεσμό στον τομέα της υγείας στη χώρα μας. Αναδεικνύει προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της υγείας και ως κορυφαία πλατφόρμα διαλόγου διευκολύνει την κατάθεση προτάσεων και κυρίως την αναζήτηση λύσεων με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών στον ιατρικό κλάδο και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που ασκεί πραγματική επιρροή και συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Από την πλευρά του Γενικού Διευθυντή του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, σημείωσε: «Το HealthWorld, μέσα από μία πορεία είκοσι ετών έχει καταφέρει να θεσμοθετηθεί ως ένα από τα εγκυρότερα συνέδρια υγείας που διεξάγονται στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και να αποτελεί πλέον μία σημαντική πλατφόρμα διαλόγου και προτάσεων μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην υγεία. . Ο Σκοπός του συνεδρίου είναι να συμβάλλει, με την κατάθεση καλών και παγκοσμίως πρακτικών, στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου συστήματος υγείας στη χώρα μας που θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία,
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Πασχάλης Αποστολίδης, ανέφερε: «Τα στοιχεία της συμβολικής φαρμακευτικής τεχνολογίας και αντιμετώπισης της πανδημίας είναι συγκλονιστικά. Το πρώτο εμβόλιο κατά του Covid-19 εγκρίθηκε και χρησιμοποιήθηκε λιγότερο από δώδεκα μήνες από την έναρξη της πανδημίας. Σήμερα, υπάρχουν επισήμως επτά εγκεκριμένα εμβόλια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έως σήμερα τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του Covid-19. Σύμφωνα με έρευνες, τα εμβόλια έσωσαν περίπου είκοσι εκατομμύρια ζωές μέσα σε έναν χρόνο. Η πανδημία έθεσε τα ζητήματα υγείας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σήμερα, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, παρά την ενεργειακή κρίση, ενισχύουν τις πολιτικές υγείας για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες υγειονομικές προκλήσεις. Θωρακίζονται για να ανταπεξέλθουν σε μελλοντικές κρίσεις».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρειών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Θόδωρος Λιακόπουλος, δήλωσε: « Ένα μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε αυτές τις δύο ημέρες είναι πόσο έτοιμο είναι το ελληνικό Σύστημα Υγείας να δεχτεί την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Μία δυνατή οικονομία χρειάζεται ένα δυνατό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας. Χρειάζεται ευέλικτες δομές, άξιους επαγγελματίες υγείας και σίγουρα νέα σύγχρονη τεχνολογία, η οποία θα δίνει λύσεις για την υγεία των πολιτών εξοικονομώντας πόρους. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου όλα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως διανύουν μια δύσκολη περίοδο. Οι προϋπολογισμοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, το ίδιο ισχύει και για το ελληνικό σύστημα υγείας το οποίο είχε υποχρηματοδοτηθεί.
Ο George Tsunis, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι το Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις. Υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις οι οποίες προέρχονται από την συνεργασία κυβερνήσεων και των βιομηχανιών με σκοπό να σώσουν ζωές. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία για να ενισχύσουμε την έρευνα και την ανάπτυξη, προκειμένου να βρούμε τις θεραπείες του μέλλοντος».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο μετά την πανδημία είναι πολλές και σημαντικές. Ειδικά για την Ελλάδα είναι σημαντικές για πολλούς λόγους. Η πανδημία, η τεράστια αυτή υγειονομική κρίση, βρήκε τη χώρα μας μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση ενώ σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση. Όλα αυτά γίνονται σε ένα περιβάλλον όπου πολλά μεταρρυθμιστικά πράγματα που θα έπρεπε να έχουν συμβεί δεν έγιναν ποτέ. Ωστόσο, το αισιόδοξο είναι πως είμαστε κοντά στο να χρησιμοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό τα ψηφιακά εργαλεία που διαθέτουμε στον κλάδο της Υγείας. Και μόνο το γεγονός ότι έχουμε γύρω στα 250 εκατομμύρια για τον ψηφιακό φάκελο, την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων, την ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων είναι πολύ σημαντικό και θα το δούμε να υλοποιείται πάρα πολύ σύντομα. Συγκεκριμένα, υπολογίζουμε ότι οι διαγωνισμοί για όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023. Άρα πλέον μπορούν να είμαστε βέβαιοι ότι τα οφέλη των ψηφιακών εργαλείων θα τα δούμε το 2024».
Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους και Πρόεδρος του Δικτύου, υπογράμμισε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον κλάδο της Υγείας σημαίνει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη, ποιότητα, εξατομίκευση και μείωση του κόστους. Από την προηγούμενη δεκαετία ξεκίνησε στην Ευρώπη η ψηφιακή υγεία με επίκεντρο την συλλογή των δεδομένων και την χρήση αυτών για έρευνα. Σήμερα, το τελευταίο πρόγραμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το EU4Health. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θεσπίστηκε με κανονισμό, το οποίο είναι σημαντικό για τα κράτη-μέλη. Προτεραιότητα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ότι αφορά τα ψηφιακά συστήματα, δηλαδή την ενίσχυση των δεδομένων υγείας, τα ψηφιακά εργαλεία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό».
Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει μια στρατηγική προτεραιότητα να επενδύει στην καινοτομία και κυρίως στις βιοεπιστήμες. Στο σημείο αυτό να πω ότι είναι πολύ σημαντικές οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά σε ότι αφορά τα ζητήματα καινοτομίας. Επιπλέον, επενδύουμε στην έρευνα και ανάπτυξη, ελπίζοντας να προσελκύσουμε πολλές από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες. Στο πλαίσιο αυτό ένας από τους μεγάλους στόχους μας είναι να δημιουργήσουμε έναν Οργανισμό που θα ασχολείται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με εργαστήρια και startups, ώστε να προχωρήσουμε όλες αυτές τις συνέργειες για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
Η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ανέφερε: «Πράγματι, τα συστήματα υγείας αλλάζουν μέρα με την μέρα. Έχουμε άλλη τεχνολογία, έχουμε άλλες ανάγκες και οι ασθενείς πλέον είναι πολύ πιο ενεργοί. Η υγεία είναι σημαντική για όλους μας και για να γίνει καλύτερη θα πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες και να δουλέψουμε όλοι μαζί. Πολιτικοί, γιατροί, εταιρείες τεχνολογίας, φαρμακευτικές εταιρείες. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είδαμε δύο μεγάλες αλλαγές. Τα μνημόνια που άλλαξαν τα συστήματα υγείας λόγω των μειωμένων χρηματοδοτήσεων και τον κορονοϊό που απέδειξε ότι τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι ευέλικτα για να ανταπεξέλθουν».
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, δήλωσε: «Κάθε βιομηχανική επανάσταση δίνει μια ώθηση στην εξέλιξη των υφιστάμενων συστημάτων. Η 4η βιομηχανική επανάσταση βρίσκει τον τομέα ψυχικής υγείας να κινείται από τον ιδρυματισμό σε μικρότερες δομές ενσωματωμένες στην κοινωνία. Έτσι λοιπόν απαιτούνται πολύ μικρές και ευέλικτες τέτοιες δομές. Στη νέα αυτή εποχή της ψηφιοποίησης, επενδύουμε σε συστήματα όπως είναι τα κινητά που μπορούν να παρέχουν σχετικές υπηρεσίες ακόμη και στους πιο απομακρυσμένους κατοίκους της χώρας. Με την χρηματοδότηση δε του Ταμείου Ανάκαμψης αναπτύσσουμε δομές για την υποστήριξη εξειδικευμένων κοινωνικών ομάδων όπως είναι τα παιδιά, οι έφηβοι και οι οικογένειες τους, οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια, οι επαγγελματίες υγείας και τα θύματα κατ’ οίκον οικογενειακής κακοποίησης αλλά και την ανάπτυξη υγιούς τρίτης ηλικίας».
Ο Μιχάλης Μπλέτσας, Research Scientist, Director of Computing, MIT Media Lab , σημείωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της ιατρικής και των επιστημών υγείας γενικότερα έχει δώσει πάρα πολλές ελπίδες αλλά έχουμε ακόμη μεγάλο δρόμο μπροστά μας. Ο τομέας της υγείας είναι από αυτούς που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε ήδη πολλά δεδομένα που μας δείχνουν πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι είτε στη διάγνωση ασθενειών, είτε στη βοήθεια των ασθενών να συμμορφωθούν με τη σειρά οδηγιών της θεραπείας τους την οποία πολλές φορές δυσκολεύονται να ακολουθήσουν. Το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή».