Με επιστολή που απέστειλε ο ΙΣΑ προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Πλαγιανάκο, ζητά να πληροφορηθεί σχετικά με την αναστολή της αποστολής φυσικού αρχείου των ιατρών, που αφορά τις υποβολές μηνός Ιουνίου 2020.
Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρεται τα τα εξής:
«Σε συνέχεια της από 01.Ο7.2Ο2Ο ανακοίνωσή σας, σχετικά με την αναστολή της αποστολής φυσικού αρχείου των ιατρών που αφορά τις υποβολές μηνός Ιουνίου 2020, δεχόμαστε καθημερινά οχλήσεις από γιατρούς — μέλη μας, καθώς υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία. Ειδικότερα, η εν λόγω ανακοίνωση είναι αόριστη και ασαφής, για τον λόγο δε αυτό σας καλούμε όπως μεριμνήσετε άμεσα για την επίλυση του ζητήματος που έχει ανακύψει, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση εις βάρος των ιατρών — μελών μας θα ήτο ανεπίτρεπτη».
Πληρωμή clawback
Στην ίδια επιστολή τίθεται πάλι το φλέγον θέμα που αφορά την πληρωμή claw back ετών 2018-2019 σε 120 δόσεις για όλους. Eιδικότερα, ο ΙΣΑ ζητά τη μείωση των οφειλών στο πλαίσιο του μηχανισμού clawback.
Έτσι στη συνέχεια της επιστολής του ο ΙΣΑ αναφέρει τα εξής:
«Περαιτέρω δια της παρούσης επιστολής, επιθυμούμε να θέσουμε εκ νέου το μείζον ζήτημα του claw back. Συγκεκριμένα, επανερχόμαστε στο αίτημά μας που αφορά την πληρωμή claw back ετών 2018-2019 σε 120 δόσεις για όλους. Θεωρούμε δε επιβεβλημένο να υπάρξει μείωση των οφειλών στο πλαίσιο του μηχανισμού claw back του Ε.Ο.Π.Υ.Υ για τα παρελθόντα έτη, ανάλογα με την μείωση του κύκλου εργασιών που αφορά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2020».
Τι είναι clawback
Clawback σημαίνει επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο, όπου το χρηματικό ποσό της επιστροφής προς το δημόσιο και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ, είναι ίσο με την ετήσια υπέρβαση του προκαταβολικά συμπεφωνημένου ορίου, για παράδειγμα, της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα των ασφαλισμένων του.
Εάν για παράδειγμα ο ΕΟΠΥΥ έχει συμφωνήσει με την τρόικα ότι δεν θα δαπανήσει για το 2017 πάνω από 1,945 δισ. ευρώ για φάρμακα των ασφαλισμένων του, αλλά οι γιατροί έχουν συνταγογραφήσει φάρμακα αξίας 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα ιδιωτικά φαρμακεία πούλησαν στους ασφαλισμένους, τότε ο νόμος ορίζει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επιστρέψουν πίσω στον ΕΟΠΥΥ χρηματικό ποσό ίσο με την υπέρβαση, δηλαδή ίσο με περίπου 550 εκατ. ευρώ, κατανεμημένο ανά εταιρεία, αναλόγως του όγκου των πωλήσεων της κάθε μίας.