Ειδικότερα, μετά από απόφαση της διοίκησης του Ψ.Ν.Α «Δαφνί» απολύθηκε επικουρικός εργαζόμενος στη νοσηλευτική υπηρεσία του νοσοκομείου, που είχε προσληφθεί τον Απρίλιο του 2022.
Η Σ.Ε.Α.ΑΝ χαρακτήρισε «εξωφρενική» την απόφαση απέναντι σε έναν εργαζόμενο που ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του. Πρηγούμενως, εργαζόταν στον ΕΟΔΥ και παραιτήθηκε για να αναλάβει υπηρεσία στο Ψ.Ν.Α. με βάση την απόφαση πρόσληψης τον Απρίλη του 2022.
«Έναν εργαζόμενο που σαν παιδί μεγάλωσε μέσα στα ιδρύματα, ήταν ενταγμένο σε δομή αποασυλοποίησης, πάλεψε, βγήκε στη ζωή, σπούδασε και δούλευε με βάση την εκπαίδευσή του. Εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η επαίσχυντη απόφαση απόλυσης που εκτός των άλλων με βάση το άρθρο 23 του νόμου 4488/17 που αφορά την απασχόληση των ψυχικά πασχόντων είναι πέρα για πέρα παράνομο. Να παρθούν όλα τα μέτρα, γιατί έτσι οφείλουν από τις υπηρεσίες του Ψ.Ν.Α. αλλά και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών για την ένταξη στη λειτουργία τους, με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του συναδέλφων και των άλλων συναδέλφων» αναφέρει η ανακοίνωση της Σ.Ε.Α.ΑΝ..
Αδιέξοδη η συνάντηση Σ.Ε.Α.ΑΝ. με Γκάγκα
Σήμερα το πρωί κατόπιν έκτακτης παράστασης διαμαρτυρίας της ΣΕΑΑΝ και του Σωματείου εργαζομένων Ψ.Ν.Α. στο Υπουργείο Υγείας έγινε συνάντηση με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Μίνα Γκάγκα. Στην αντιπροσωπεία των φορέων κατά τη συνάντηση με την κυρία υπουργό συμμετείχε και η γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Μαίρη Αγρογιάννη.
Με νέα ανακοίνωσή της, η Σ.Ε.Α.ΑΝ εκδηλώνει την έντονη δυσαρέσκειά της από την στάση της κ. Γκάγκα, η οποία φάνηκε να μη γνωρίζει το νομικό πλαίσιο για να μπορεί να δώσεις εξηγήσεις και απαντήσεις.
Η αντιπροσωπεία υπογράμμισε στην Υπουργό και στους συγκεντρωμένους κατά την ενημέρωση έξω από το υπουργείο, ότι η απόλυση είναι «παράνομη 100% και απάνθρωπη» και η άρνηση έστω και αναστολής εκτέλεσης της απόφασης εγείρει ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις του ίδιου του υπουργείου και της κυβέρνησης. «Δηλαδή άνοιγμα διαδικασίας απολύσεων με πρόσχημα αδυναμία εκτέλεσης καθηκόντων από τους εργαζόμενους λόγω προβλημάτων υγείας ή αναπηρίας» αναφέρει η ανακοίνωση.
Η Σ.Ε.Α.ΑΝ. αναμένεται να συναντηθεί με την Υφυπουργό για την ψυχική υγεία, Ζωή Ράπτη, για να εξαντλήσει τις πιθανότητες άρσης της απόφασης απόλυσης του εργαζόμενου.
Πώς περιγράφει η Σ.ΕΑ.ΑΝ. τη συνάντηση με τη κ. Γκάγκα
«Η κυρία Γκάγκα στην αρχή προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόλυση του συναδέλφου με αναπηρία, βοηθού νοσηλευτή στο Ψ.Ν.Α., με πέρα για πέρα αντιεπιστημονικά επιχειρήματα, ότι δήθεν εργαζόμενοι με ψυχική νόσο δεν μπορούν να δουλεύουν σε χώρους υγείας, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι η ύπαρξη εργαζόμενου με αναπηρία στα Τ.Ε.Π. , επειδή δεν μπορεί να αποδώσει όπως οι άλλοι θα είχε ως αποτέλεσμα να λιμνάζουν τα περιστατικά και να περιμένουν 8 και 10 ώρες. Η αντιπροσωπεία αντέτεινε ότι τα περιστατικά λιμάζουν στα Τ.Ε.Π. , γιατί δεν υπάρχει επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ύστερα από την αποφασιστική αντίκρουση όλων των επιχειρημάτων της από πλευράς της αντιπροσωπείας, η υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν κατέχει το θέμα, δεν έχει νομικές γνώσεις αλλά και δεν είναι αρμοδιότητά της η ψυχική υγεία. Μετά από αυτό δεσμεύτηκε όταν επανέλθει η αρμόδια υφυπουργός για την ψυχική υγεία, κυρία Ράπτη, να γίνει ολοκληρωμένη συνάντηση με τη συμμετοχή και της ίδιας και δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και όπου μπορούν να δοθούν λύσεις.
Στο αίτημα της αντιπροσωπίας να ανασταλεί η απόφαση το Δ.Σ. του Ψ.Ν.Α. για την απόλυση του συναδέλφου καταρχήν δήλωσε δυσκολία να γίνει κάτι τέτοιο και στη συνέχεια άγνοια για το αν αυτό μπορεί να γίνει.
Η αντιπροσωπεία υπογράμμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αναστέλλεται η απόφαση ενός διοικητικού οργάνου, αφού εδώ κατά καιρούς υπάρχει αναστολή ακόμα και νόμων και υπουργικών αποφάσεων, εκφράζοντας τον φόβο πως αν δε γίνει η αναστολή της απόφασης για την απόλυση μετά θα μας προβάλλουν ότι ναι μεν είχαμε δίκιο αλλά δεν μπορεί να γίνει επαναπρόσληψη» είπε.