Τι αλλάζει στην πράξη και στην καθημερινότητα όταν μεταπηδούμε από την επιδημία στην πανδημία; Σε πια κατάσταση βρίσκεται αυτή η στιγμή η χώρα μας, στην οποία σήμερα καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό; Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε; Με πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται τα παιδιά τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά; Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας και μέλος της ομάδα εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση του κορονοϊού, μας απάντησε ψύχραιμα σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα.
«Η αλλαγή από την επιδημία στην πανδημία δεν αλλάζει τα πράγματα στην ουσία τους δεδομένου ότι βρισκόμασταν ήδη και παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα σε ένα υψηλό σημείο επαγρύπνησης» λέει στο News4 Health ο κος Μαγιορκίνης και συμπληρώνει: «Στην ουσία, ο ΠΟΥ άλλαξε τον τίτλο στην κατάσταση βλέποντας ότι πια ο νέος ιός έχει εξαπλωθεί σε όλη την παγκόσμια κοινότητα. Επίσης, σε κάθε επιμέρους κοινότητα έχουμε πολλά ορφανά κρούσματα που δεν ιχνηλατούνται ούτε πια συνδέονται συγκεκριμένα με κάποια χώρα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στα καθ ημάς, υπάρχει αλλαγή στο πως αντιμετωπίζουμε πια τα ύποπτα κρούσματα, ο ίδιος ο ορισμός του κρούσματος σύντομα θα αλλάξει και δεν θα εξαρτάται απ το ταξιδιωτικό ιστορικό
Όσο για το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα ή περιορισμοί καθώς ο κορονοϊός θα αρχίσει να εξαπλώνεται και στη χώρα μας ο ίδιος το θεωρεί βέβαιο.
Όπως το θέτει: «δεδομένου ότι και στην Ελλάδα βλέπουμε και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε όλο και πιο πολύ ορφανά κρούσματα, κι αναλόγως με το πως θα εξελιχθεί ο αριθμός τους τότε θα διαμορφωθούν ανάλογα κι οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί ως τώρα. Για παράδειγμα η τηλεεργασία ή η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πάρουν ένα ακόμα πιο αυστηρό, μαζικό και κυρίως εντατικό πρόσωπο».
« Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέτρα πανδημίας»
To θετικό για τη χώρα μας είναι ότι για την ώρα ο αριθμός των ανεξάρτητων και ορφανών κρουσμάτων είναι ακόμα χαμηλός ενώ η φάση που βρισκόμαστε τώρα είναι σύμφωνα με τον κο Μαγιορκίνη βρίσκεται μεταξύ μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων και περιορισμού της διασποράς της νόσου.
«Ακόμα δεν έχουμε περάσει στην φάση της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Συγκρινόμενοι με την Ιταλία για παράδειγμα πηγαίνουμε πολύ πιο αργά. Στην γείτονα χώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από κορονοϊό τα ανακάλυπταν όταν οι παθόντες βρισκόταν πια μέσα στις εντατικές ενώ εμείς ιχνηλατήσαμε τα κρούσματα πολύ νωρίς».
Όσο για τα μέτρα της πανδημίας, ο ίδιος λέει πως στην Ελλάδα τα είχαμε ήδη λάβει πριν την ανακοίνωση του ΠΟΥ. « Ήμασταν ήδη ένα βήμα μπροστά και αυτό γιατί είδαμε τι συμβαίνει στις άλλες χώρες με τον κορονοϊό και προσπαθήσαμε να πάρουμε τα μέτρα πολύ έγκαιρα. Άλλωστε τα μαθηματικά μοντέλα λένε ότι όσο πιο νωρίς λάβεις προληπτικά μέτρα τόσο καλύτερα θα εξελιχθούν τα πράγματα».
Στην ερώτηση του πως πρέπει να φιλτράρει αυτά τα μέτρα το κοινό, η κατάσταση έχει ως εξής- όσο περισσότερο εφαρμόζουμε την κοινωνική απόσταση, τόσο το καλύτερο. «Αν για παράδειγμα κάποιος έχει την δυνατότητα να μη χρησιμοποιήσει το μετρό ή κάποιο άλλο δημόσιο μέσο μαζικής μεταφοράς, τότε αυτό είναι προς το καλό όλων μας» δίνει ένα παράδειγμα ο κος Μαγιορκίνης και συμπληρώνει: «Αν όμως μπούμε τελικά στο μετρό τότε η χρήση της μάσκας δεν υπάρχουν στοιχεία ότι βοηθάει ουσιαστικά, ούτε το να ακουμπάμε με αντισηπτικά μαντηλάκια τις ράμπες. Το πιο βασικό που πρέπει να κάνουμε όταν είμαστε έξω είναι να μην βάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπό μας και να προστατεύουμε τους γύρω μας όταν βήχουμε ή πταρνιζόμαστε».
Τα κλειστά σχολεία & με πόσα άτομα μπορούν να συνυπάρχουν τα παιδιά
Τα κλειστά σχολεία που μονοπώλησαν τη δημόσια συζήτηση αυτές τις ημέρες, είναι ίσως το πιο πολύτιμο μέτρο που λάβαμε πολύ άμεσα σύμφωνα με τον κο Μαγιορκίνη αφού όπως μας εξηγεί ο ίδιος, ο καθημερινός και μαζικός συγχρωτισμός που τα χαρακτηρίζει τα κάνει να λειτουργούν σαν απόλυτους επιταχυντές διάδοσης του κορονοϊού.
«Για την ώρα οι αποφάσεις που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας είναι πιθανολογικές και στην κατεύθυνση του περιορισμού της δράσης των επιταχυντών».
Όσο για το τι είναι ασφαλές να κάνουν τα παιδιά τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά η κατάσταση είναι η εξής κατά την προσωπική μου γνώμη: γενικά να αποφεύγονται οι κοινωνικές εκδηλώσεις και ο συγχρωτισμός αλλά σε πολύ μικρές ομάδες των 5 ατόμων μπορούν να βρεθούν τα παιδιά, σε ομάδες όμως των 10 ατόμων, όχι. Σε αυτό το σημείο αρχίζουν οι μεγάλες κλίμακες».