Ειδικότερα, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας εξέφρασε την αγωνία του συνόλου των θαλασσαιμικών ασθενών λόγω της ανεπάρκειας σε αίμα που εμφανίζεται στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων της Ελλάδος.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα ψυγεία των Αιμοδοσιών αδειάζουν πλέον πολύ συχνά και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας. Η αγωνία για την εξεύρεση των απαραίτητων μονάδων αίματος κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και συχνά οι Θαλασσαιμικοί ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με αναβολές των μεταγγίσεων τους ή λαμβάνουν μικρότερες από τις απαιτούμενες ποσότητες αίματος».
Ένας ακόμη λόγος για τον οποία υπάρχει έντονος προβληματισμός είναι ότι λόγω της πανδημίας, δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου. «Ο ιός WBV μάλλον δεν έχει εξαλειφθεί οριστικά από τη χώρα μας. Φοβόμαστε πως δεν έχουν γίνει επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί τον Μάρτιο, όπως απαιτείται» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.
Έτσι, η Ε.Ο.ΘΑ. προτείνει στο Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΕΑ την εξέταση εφαρμογής μίας διαφορετικής στρατηγικής φέτος για τον έλεγχο του αίματος από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Συγκεκριμένα, προτείνει τα εξής:
- Έλεγχος από τώρα όλων των δειγμάτων αίματος αιμοδοτών, σε όλη τη χώρα, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Έτσι, παρά μία αύξηση στο κόστος από τον έλεγχο, θα εξασφαλιζόταν η ασφάλεια και η επάρκεια του μεταγγιζόμενου αίματος, καθώς δε θα γινόταν αποκλεισμός αιμοδοτών μεγάλων περιοχών.
- Προγραμματισμένοι και συστηματικοί ψεκασμοί κουνουπιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κατά τόπους περιφερειών στα πλαίσια της πρόληψης για την αντιμετώπιση νοσημάτων που μεταδίδονται από τα έντομα, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η Ελονοσία.