Ειδικότερα, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ καταγγέλει ότι οι οικογενειακοί ιατροί παραμένουν απλήρωτοι και αποκλεισμένοι από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των παραστατικών για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.
«Οι υπόλοιπες ειδικότητες αναμένουν με μεγάλη προσμονή την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις της τρέχουσας περιόδου» συμπληρώνει.
Σχετικά με τους οικογενειακούς γιατρούς τα προβλήματα συνεχίζονται, καθώς στις 30/09/2020 λήγει η παρούσα σύμβαση των 830 οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, που προέκυψε μετά από μαζική καταγγελία των συμβάσεων των 2000 παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων τον Αύγουστο του 2018 από τον ΕΟΠΥΥ.
Αυτή η καταγγελία έχει προκαλέσει ζημιά και στους πολίτες.
«Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συνεχίζει το δικαστικό αγώνα για την αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν οι συνάδελφοι προ 2ετίας από τη μονομερή αιφνίδια καταγγελία εις βάρος των συμβεβλημένων ιατρών, η οποία τους προκάλεσε ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία και συνωστισμό των πολιτών στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων, κατάσταση που είναι ανεπίτρεπτη εν μέσω πανδημίας. Η υποχρεωτική αραίωση των ραντεβού στα Νοσοκομεία έχει αφήσει ακάλυπτες ανάγκες ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών».
Η ανισότητα από τον τρόπο αποζημίωσης
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ διαμαρτυρήθηκαν έντονα και για τον διαφορετικό τρόπος αποζημίωσης του (πάγια αντιμισθία, per capita, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή), ο οποίος θεωρούν ότι δημιουργεί «ανισότητα, η δε μορφή αμοιβής με πάγια αντιμισθία, ασχέτως καταγραφής αριθμού επισκέψεων, δημιουργεί αντιπαραγωγικό πρότυπο».
Τέλος, οι γιατροί του ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκαν στα προβλήματα που δημιουργεί στο κλάδος τη διάγνωσης το clawback και στην οικονομική ζημιά των ιδιωτών στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων της πανδημίας.
«Οι εκπτώσεις όγκου και αυτοπαραπομπής (rebate) στην αποζημίωση και οι άδικες δυσβάστακτες περικοπές αποζημίωσης του εργαστηριακού τομέα της ΠΦΥ μέσω του μηχανισμού του clawback από τον ΕΟΠΥΥ δημιουργεί συνθήκες στραγγαλισμού της διάγνωσης, η οποία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η οικονομική επιβάρυνση από την προμήθεια μέτρων ατομικών προστασίας και την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων είναι δυσβάσταχτη για τους αυτοαπασχολούμενους ιατρούς» ανέφερε η ανακοίνωση.