Η Μαντόνα έχει υπάρξει τραγουδίδτρια, ηθοποιός, σκηνοθέτης και χορεύτρια στην καριέρα της. Ποτέ της, όμως, δεν ήταν λοιμωξιολόγος. Παρ΄όλα αυτά, η βασίλισσα της ποπ αυτή την εβδομάδα επέδειξε μία ανεύθυνη στάση διαδιδοντας μία ψευδή είδηση για τον κορονοϊό. Το πρόβλημα είναι ότι το έκανε μέσω μίας ανάρτησης της στο Instagram, το οποίο ακολουθούν 15 εκατομμύρια οπαδοί της
Ειδικότερα, η Μαντόνα ισχυρίστηκε ότι υπήρχε ένα εμβόλιο αλλά κρύβεται. «Θα προτιμούσαν να αφήσουν τον φόβο να ελέγχει τους ανθρώπους και να αφήσουν τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί να φτωχότεροι», είπε.
Το Instagram απάντησε θολώνοντας το βίντεο, αποκαλώντς το «ψευδή πληρφορία» και συνέδεσε τους χρήστες με μια σελίδα που αναιρεί την ψευδή είδηση. Αργότερα, διέγραψε και την ανάρτηση .
Αυτή, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας ή μία διασημότητα διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις για τον κορονοϊό, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους, λόγω της επιρροής που έχουν στο κοινό τους.
Παραδείγματα fake news από διασημότητες
Μέρες νωρίτερα, ήταν η σειρά του Λιούις Χάμιλτον να μπει στο πρόβλημα μοιράζοντας μια ανάρτηση αντι-εμβολιασμού, η οποία υποδηλώνει ότι ο Μπιλ Γκέιτς έλεγε ψέματα για δοκιμές εμβολίων κοροναϊού .
Το κλιπ, το οποίο μοιράστηκε ο οδηγός της Φόρμουλα 1 με 18,3 εκατομμύρια οπαδούς του Instagram, δείχνει τον Γκέιτς να προσφέρει διαβεβαίωση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου και να απορρίπτει ψευδείς ισχυρισμούς ότι οποιοδήποτε εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί για την εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπους. Το κλιπ είναι υπότιτλος: "Θυμάμαι όταν είπα το πρώτο μου ψέμα."
Μετά από μια αντίδραση, ο Χάμιλτον διέγραψε την ανάρτηση και εξέδωσε δήλωση που επαινεί τον Γκέιτς και υποστηρίζει το εμβόλιο, αλλά εξέφρασε ανησυχία για την «αβεβαιότητα» σχετικά με τις παρενέργειες από το πιθανό εμβόλιο κορονοϊού, το οποίο δεν υπάρχει ακόμη
Ορισμένες διασημότητες, όπως ο John Cusack, ο Woody Harrelson και ο Wiz Khalifa, έχουν διαδώσει το μύθο που συνδέει την τεχνολογία 5G με τον κορονοϊό. Άλλοι, όπως η ηθοποιός Evangeline Lilly, αμφισβητούν την ανάγκη κοινωνικών αποστάσεων (αργότερα ζήτησε συγγνώμη).
Υπάρχει ακόμη και μια θεωρία συνωμοσίας ότι οι διασημότητες πληρώνονται για να πουν ότι έχουν κοροναϊό. «Τόσο ηλίθιο», είπε ο ηθοποιός Ίντρις Έλμπα, ο οποίος προσβλήθηκε από την ασθένεια νωρίτερα φέτος.
Μερικοί από αυτούς που αμφισβητούνται λόγω της διάδοσης παραπληροφόρησης διαγράφουν αναρτήσεις και επικαλούνται παρανόηση. Άλλοι αρνούνται να υποχωρήσουν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, λένε οι ειδικοί της δημόσιας υγείας, τα μηνύματα για το Covid-19 γίνονται λάσπη.
Πιο υπεύθυνη αξιοποίηση του δημόσιου βήματος
«Οι διασημότητες έχουν μια πλατφόρμα και όταν την κάνουν κατάχρηση είναι απίστευτα ανεύθυνοι», δήλωσε ο Paul Offit , διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας. «Επηρεάζουν τους ανθρώπους. Η επιστήμη δεν κερδίζει, τα γεγονότα δεν κερδίζουν. Το συναίσθημα κερδίζει τα επιστημονικά στοιχεία κάθε φορά. "
Ο Samuel McConkey , εμπειρογνώμονας μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του RCSI στο Δουβλίνο, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι στράφηκαν σε εξέχοντα ονόματα στο Instagram, στο Facebook, στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες για πληροφορίες σχετικά με το Covid-19.
«Το να κοιτάζουμε τους τραγουδιστές και τους ηθοποιούς μας ως πηγές πληροφοριών σχετικά με αυτήν την ασθένεια είναι άσκοπο. Είναι σαν να παρίστανα εγώ τον ηθοποιό ή τον τραγουδιστή - δεν θα ήταν διασκεδαστικό. Πρέπει να εργαστούμε μέσα στους δικούς μας τομείς και στους τομείς αρμοδιοτήτων. Όποιος στρέφεται στη Madonna για επιστημονικές πληροφορίες έχει μπερδεμένη σκέψη. Ίσως χρειαζόμαστε μαθήματα δημοτικού σχολείου στην επιστημολογία. "
Ο Offit και ο McConkey αναγνώρισαν ορισμένες διασημότητες, όπως οι ηθοποιοί Salma Hayek και Amanda Peet και η μπόξερ Katie Taylor, που χρησιμοποίησαν τις πλατφόρμες τους για να επαναλάβουν καθιερωμένες ιατρικές συμβουλές για εμβολιασμούς και άλλα αποτελεσματικά μέτρα δημόσιας υγείας.
Ας σημειωθεί ότι μια μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Reuters στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη παραπληρόφηση για την κορονοϊό προήλθε από δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων από πολιτικούς, διασημότητες και επιρροές.
ΠΗΓΗ: Guardian