Στην πρώτη φάση εμβολιασμού του πληθυσμού έχουν αξιοποιηθεί δημόσια νοσοκομεία λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTechσε ο,τι αφορά τις συνθήκες συντήρησής του.
Η κυβέρνηση, πάντως, αναφέρει ότι όταν η χώρα παραλάβει και άλλα εμβόλια, όπως της Astrazeneca, που δεν απαιτούν ειδικές συνθήκες, τότε η «βεντάλια» των εμβολιασμών θα ανοίξει σε όλο το εύρος των 1.018 σημείων εμβολιασμού, όπως είχε προαναγγείλει στο σχέδιο της.
Η έντονη διαμαρτυρία της ΟΕΝΓΕ
Αυτή η προσέγγιση, πάντως, βρίσκει αντίθετη την ΟΕΝΓΕ, η οποία εκφράζει τις ενστάσεις της. Ειδικότερα, θεωρεί επικίνδυνο τον εμβολιασμό σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς υπάρχει πιθανότητα διασποράς του ιού μέσα σε αυτά.
«Τι θα γίνει με τις συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού του υγιούς πληθυσμού με τους ασθενείς που θα προσέρχονται στο νοσοκομείο; Τώρα δεν υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς;» επισημαίνει.
Παράλληλα, εκφράζει τις αμφιβολίες της για τη δυνατότητα διενέργεια τους εμβολιασμού, καθώς υπάρχουν μία σειρά από λειτουργικά προβλήματα.
«Τι πρόβλεψη έχει γίνει για τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ο πληθυσμός, πχ τη δυσκολία μετακίνησης των υπερηλίκων; Πως εξασφαλίζεται η αναγκαία παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες; Ποιος θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση τους, την αναγκαία φαρμακοεπαγρύπνηση π.χ. στα νοσοκομεία παίδων που ειδοποιήθηκαν τελευταία στιγμή πως σε λίγες μέρες και σε αυτά θα πρέπει να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα υπερηλίκων; Οι παιδίατροι και οι νεογνολόγοι;» συμπληρώνει.
Παράλληλα, διαμαρτύρεται καθώς θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν το εξουθενωμένο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων να αναλαμβάνει μία ακόμα ευθύνη.
«Με ποιο ακριβώς προσωπικό σκοπεύουν να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα που προβλέπεται να έχουν 12ώρη βάρδια; Με το εξουθενωμένο προσωπικό των νοσοκομείων; Με ατέλειωτες ώρες εντατικοποιημένης εργασίας για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, που διογκώνονται με τους χιλιάδες υγειονομικούς που νοσούν; Με το προσωπικό που έχει να ξεκουραστεί με άδεια εδώ και μήνες; Με ποιους γιατρούς; Ο γιατρός τη μία μέρα θα περιθάλπει ασθενείς με Covid 19 και την άλλη θα εμβολιάζει υγιή πληθυσμό;» αναφέρει.
Τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ
Μετά τη διατύπωση των ενστάσεών της, η ΟΕΝΓΕ εκφράζει τις προτάσεις της σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του SARS-CoV-2. Βασικότερη πρότασή της είναι η στελέχωση με προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων σε επίπεδο ΠΦΥ.
Αναλυτικά:
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΠΦΥ, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα ΚΥ και ΠΙ. Ανασύσταση των δομών Δημόσιας Υγείας που πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας ΠΦΥ και θα έπρεπε, πρέπει να έχουν κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.
- Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, την παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών και την περίθαλψης της γενικής νοσηρότητας.
- Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και την αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.
- Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές, ώστε να επανέλθει πλήρως η τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και να μπορεί να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας αλλά ΚΑΙ της υπόλοιπης νοσηρότητας. Δε θα επιτρέψουμε το δημόσιο σύστημα υγείας να λειτουργεί σε μόνιμη βάση σαν σύστημα «μιας νόσου» με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού και να μετατρέπεται όλη η υπόλοιπη νοσηρότητα σε φιλέτο για την κερδοσκοπία των ιδιωτικών μεγαθηρίων της υγείας.
- Η προτεραιοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού να γίνει σύμφωνα με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια χωρίς να υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες. Να μην επαναληφθούν τα τραγελαφικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην έναρξη του εμβολιασμού.