Στόχος των Γιατρών του Κόσμου, μέσω της συνέχισης του προγράμματος που ξεκίνησε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας Covid19, είναι η ουσιαστική υποστήριξη των απομονωμένων και ευάλωτων κοινωνικά ηλικιωμένων ατόμων στην Ελλάδα, παρέχοντας κατάλληλες υπηρεσίες. Μεταξύ αυτών των υπηρεσιών, περιλαμβάνονται ιατρική συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον, προσωπική ενδυνάμωση και εξ αποστάσεως κοινωνικοποίηση των ωφελούμενων, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του προγράμματος.
Όπως τόνισε και η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, κ. Χαρά Τζιουβάρα, «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που γηράσκει, έχοντας το δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, ο οποίος υπολογίζεται περίπου στο 22% του εθνικού πληθυσμού της χώρας. Η φροντίδα και η προστασία για την Τρίτη ηλικία πρέπει να είναι καλά οργανωμένη και αποτελεσματική».
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χαιρετώντας την εκδήλωση, δήλωσε ότι: «Η προστασία της υγείας και της ζωής των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, ήταν και παραμένει βασική προτεραιότητά μας. Γι΄ αυτό και από την πρώτη στιγμή της πανδημίας με την θέσπιση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων καταφέραμε και σώσαμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Παράλληλα, με την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους, την αδιάληπτη παροχή φροντίδας και την κοινωνικοποίηση τους, αποτρέπουμε την ιδρυματοποίηση. Με ενεργητικές πολιτικές διασφαλίζουμε σε όλες και όλους την ποιότητα ζωής που πραγματικά τους αξίζει».
Όπως παρουσίασε η κ. Αθήνα Γρέκα, παθολόγος-γεροντολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος των ΓτΚ «Επείγουσα Παρέμβαση για Ευάλωτα Άτομα 60+», κατά τη περίοδο 2020-2021, μέσω του προγράμματος ωφελήθηκαν περισσότερα από 880 άτομα τρίτης ηλικίας. Οι Γιατροί του Κόσμου πραγματοποίησαν 861 κατ’ οίκον επισκέψεις, διανέμοντας 3.776 φάρμακα και 342 πακέτα τροφίμων. Ταυτόχρονα πραγματοποίησαν 835 ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ σε περισσότερες από 100 συνεδρίες της Διαδικτυακής Συντροφιά (της ηλεκτρονική εφαρμογής κοινωνική δικτύωσης του προγράμματος), οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια, να συμμετέχουν σε ομαδικές συζητήσεις αλλά και να λάβουν συμβουλευτική από ειδικευμένο προσωπικό των ΓτΚ.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, η κ. Σοφία Αλυμάρα, εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για Θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία και χαιρέτησε την εκδήλωση. Συμμετείχαν επίσης ο Επίτιμος Διευθυντής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Καναδά, κ. Robert William Peck, και ο κ. Paul Kidner, Σύμβουλος του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος, εκπροσωπώντας τα ιδρύματα που υποστηρίζουν το πρόγραμμα, επισημαίνοντας την τρωτότητας της Τρίτης Ηλικίας, όπως φάνηκε και από την πανδημία Covid19. Κλείνοντας, εκ μέρους του Δήμου Πειραιά, η Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικών Υπηρεσιών, κ. Κυριακή Μπουρδάκου, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών και ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και Κοινωνίας των Πολιτών, για την προάσπιση της φροντίδας των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας.