Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στην προώθηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τα ρευματικά-μυοσκελετικά νοσήματα τα οποία ταλαιπωρούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε παγκόσμιο αλλά και εγχώριο επίπεδο καθώς για για την ενημέρωση για τη σοβαρότητα των νοσημάτων αυτών καθώς και την καθοριστική σημασία της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης. Η αρθρίτιδα, που είναι ένα από αυτά τα νοσήματα, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αν και είναι συχνότερη σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, με τις γυναίκες να παρουσιάζουν συνήθως πιο ισχυρά συμπτώματα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στις 12 Οκτωβρίου από τις 19:00 έως τις 22:00 θα φωταγωγηθούν στη Θεσσαλονίκη οι «Ομπρέλες»,(Νέα Παραλία) στο Ηράκλειο, το κτίριο Περιφέρειας Κρήτης, στο Ρέθυμνο το δημαρχείο, στα Χανιά ο Φάρος( Ενετικό Λιμάνι)) και στην Πάτρα το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» και ο Εμπορικός Σύλλογος. Σε όλα τα σημεία φωταγώγησης θα υπάρχουν εθελοντές, που θα διανείμουν ενημερωτικά έντυπα.
Την ίδια ημέρα θα ανέβει δικτυακά μεγάλη πανελλαδική έρευνα με τίτλο «Το ταξίδι του ασθενή με ρευματικά νοσήματα μέχρι τη διάγνωση» με στόχο τον εντοπισμό του χρόνου διάγνωσης, την ιατρική ειδικότητα στην οποία απευθύνονται οι ασθενείς με τα πρώτα συμπτώματα και τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο ταξίδι αυτό.
Επίσης τις 14/10/2022 στο Ξενοδοχείο Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η επόμενη μέρα στην αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων για τους ενήλικες και τα παιδιά» με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων και στόχο την έγκυρη ενημέρωση του κοινού γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων. Η Παγκόσμια Ημέρα Αθρίτιδας καθιερώθηκε στο 1996 με στόχο την προώθηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τα ρευματικά-μυοσκελετικά νοσήματα, και την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ενημέρωσης, τόσο των ασθενών όσο και του ευρύτερου κοινού σχετικά με την σοβαρότητα των νοσημάτων αυτών καθώς και την καθοριστική σημασία της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης.
Επιδιώκοντας την επίτευξη των παραπάνω στόχων και επιπλέον την ευαισθητοποίηση της πολιτείας για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των ασθενών, οι Σύλλογοι Ασθενών παγκοσμίως πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των ασθενών, τονίζοντας τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ρευματικών νοσημάτων που ταλαιπωρούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε παγκόσμιο αλλά και εγχώριο επίπεδο. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης (οστεοαρθρίτιδα), οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) και τα συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα, σύνδρομο Sjögren, αγγειίτιδες, μυοσίτιδες κ.λπ).