Σύμφωνα με την ερώτηση του ευρωβουλευτή, «το υλικό έχει εντοπιστεί σε πολλούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, όπως δημόσιες υπηρεσίες, στρατόπεδα και χωματερές και είναι εύλογη η ανησυχία για την κατάσταση της υγείας όσων εισπνέουν τα επικίνδυνα μικροσωματίδια επί ώρες καθημερινά».
Δεδομένης της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/148/ΕΚ για την Προστασία των Εργαζομένων από την Έκθεση σε Αμίαντο στον Χώρο Εργασίας, ο κ. Κώστας Αρβανίτης ερωτά την Κομισιόν «τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να διασφαλίσει την απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού από τα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα και για την προστασία της υγείας».
Ο κ. Αρβανίτης κάνει ειδική αναφορά στο κεντρικό κτίριο των ΕΛΤΑ στην Πάτρα, όπου οι υπάλληλοι εργάζονται τουλάχιστον οκτώ ώρες καθημερινά και έχουν καταγγείλει περιστατικά ασθένειας και θανάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι το κτίριο κατασκευάστηκε το 1974, η ύπαρξη αμίαντου εντοπίστηκε το 2009 και 15 ολόκληρα χρόνια μετά δεν έχει αφαιρεθεί. Από το 2018 έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην επιχείρηση από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για λάθος χειρισμούς και έκθεση εργαζομένων σε κίνδυνο.
Στην ερώτησή του ακόμη ο αντιπρόεδρος της Left αναφέρει ότι «η εμπειρογνώμων που πρότεινε την ολική αφαίρεσή του απολύθηκε».