«Ο ΠΙΣ και το ΑΠΘ δε συμμετέχουν σε προγράμματα διεθνή αλλά δημιουργούν δικά τους διεθνή προγράμματα όπου οι άλλοι τρέχουν να συμμετάσχουν». Έτσι, σχολίασε ο καθηγητής Ψυχιατρικής στη Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ και πρόεδρος στον τομέα Ψυχική Υγείας του ΠΙΣ, Κωσταντίνος Φουντουλάκης, το πρόγραμμα του ΠΙΣ για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας σε επικοινωνία που είχε το News4Health μαζί του.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο καλύτερης κατανόησης των επιπτώσεων της πανδημίας στο ψυχισμό των ανθρώπων το προηγούμενο διάστημα «έτρεξαν» δύο μελέτες ψυχικής υγείας. Η μία αφορά την ψυχική υγείας Ελλήνων φοιτητών κατά την διάρκεια της καραντίνας και έγινε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και της Πρυτανίας του ΑΠΘ. Αξιοπρόσεκτο όσο και ανησυχητικό είναι, ότι αυτή η έρευνα έδωσε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, στρες και αυτοκτονικών σκέψεων μεταξύ των φοιτητών καθώς και ανησυχητικά ποσοστά για συνομωσιολογικές θεωρίες γύρω από την πανδημία.
Η δεύτερη έρευνα είναι μία επέκταση της πρώτης με πολύ μεγαλύτερο και λεπτομερέστερο πρωτόκολλο, και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του τομέα Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ και αφορά τον γενικό πληθυσμό κατά την διάρκεια της καραντίνας.
Πρόκειται για πρωτοβουλία του ΠΙΣ επίσης, έχει μετατραπεί σε διεθνή καθώς ήδη συμμετέχουν τουλάχιστον 29 χώρες. Σύμφωνα με τον καθηγητή ο πληθυσμός που αντιπροσωπεύεται από αυτές τις χώρες είναι πάνω από 2 δισ. Εκτιμάται δε ότι θα έχει δεδομένα σε 1-2 μήνες και αφορά την ψυχική υγεία κατά την διάρκεια της καραντίνας όσο και την πίστη των ανθρώπων σε θέματα συνωμοσίας που αφορούν την επιδημία.
Ανησυχητικά τα πρώτα αποτελέσματα
Σύμφωνα με μία πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων που μας έδωσε ο κ. Φουντουλάκης τα πράγματα είναι ανησυχητικά διότι παρατηρείται μία «μεγάλη αύξηση της κατάθλιψης, μεγάλη αύξηση του έντονου στρες, μεγάλη αύξηση των αυτοκτονικών σκέψεων -αυτό δε σημαίνει αυτοκτονίες αλλά σκέψεις και δεν είναι σίγουρο ότι θα μεταφραστούν σε πράξεις». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι φαίνεται πως είναι πιο έντονο στους νέους ανθρώπους και στις γυναίκες.
Μεταξύ άλλων εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μεγάλη πίστη που φαίνεται πως υπάρχει σε θεωρίες συνωμοσίας ως τρόπος αντιμετώπισης του στρες.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος λαμβάνει ήδη επιστολές και ενημερώσεις από διάφορες χώρες με συγχαρητήρια για την δημιουργία του επιστημονικού ερωτηματολογίου και της πρωτοβουλίας του, ενώ μνημονεύεται στα εισαγωγικά σημειώματα των ερωτηματολογίων όπως αυτά μεταφράστηκαν σε παραπάνω από 10 γλώσσες.
Έντονη αντίδραση ΠΙΣ στην αναστολή του νόμου για τα αντιβιοτικά: "Αδιανόητη και μόνο σαν σκέψη»