Η Ε.Ε.Π.Ε. χαρακτήρισε «απαραίτητη» μεταρρύθμιση το θεσμό του προσωπικού γιατρού:
α) Για καθοδήγηση των πολιτών στο σύστημα υγείας
β) Για την πρόληψη υγείας των πολιτών
γ)Για την οικονομία του συστήματος υγείας (είναι οικονομικότεροι ιατροί από τους εξειδικευμένους )
δ) Αποσυμφόρηση των ΤΕΠ των νοσοκομείων
Ωστόσο, στάθηκε σε μία σειρά από εμπόδια που αποθαρρύνουν τους γιατρούς από το να εγγραφούν στο σύστημα προσωπικού γιατρού.
Οι ιατροί διστάζουν να συμβληθούν διότι:
α) Δεν υπάρχει περιορισμός στην επισκεψιμότητα των πολιτών με αποτέλεσμα ο ιατρός να είναι απροστάτευτος στην ανασφάλεια των ασθενών.
β) Οριοθετεί την επίσκεψη στα 15 λεπτά
γ) Δυσανάλογη δέσμευση ωραρίου. Η 7ωρη απασχόληση στο πενθήμερο είναι αποτρεπτική και ανασταλτική.
δ) Πιθανότητα εφημέρευσης σε παρακείμενη δομή του ΕΣΥ χωρίς την θέληση του ιατρού είναι εξοργιστική
ε) οι άδειες των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών ρυθμίζονται από το παρακείμενο Κρατικό Κέντρο Υγείας
«Όλα αυτά αλλάζουν τα στάνταρ παροχής υπηρεσιών. Τα ιατρεία με εξατομικευμένη υπηρεσία μετατρέπονται σε ιατρεία μαζικής ιατρικής .Το υπουργείο δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι η βασική αγωνία των αυτοαπασχολούμενων ιατρών είναι το μέλλον. Η διαχρονική υποβάθμιση των υπηρεσιών τους και κατά συνέπεια της φήμης τους σίγουρα αποτελεί σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα» σχολιάζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.
«Κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς είναι ο προσωπικός ιατρός»
Παράλληλα, οι Παθολόγοι Ελλάδας εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με το πόσο καλά έχει επικοινωνήσει το Υπουργείο Υγείας στους πολίτες τη χρησιμότητα του προσωπικού γιατρού.
«Κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς είναι ο προσωπικός ιατρός. Όλοι νομίζουν ότι θα είναι ο ιατρός τους που θα απευθύνονται για ζητήματα υγείας και από την άλλη το υπουργείο διατείνεται ότι είναι εντελώς τυπικό αρκεί να γραφτείς όπου να ‘ναι σε όποιον να ‘ναι καταλύοντας το ουσιαστικό νόημα του προσωπικού ιατρού. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την ανακοίνωση ότι o προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι και εξειδικευμένος ιατρός που έχει στοιχειώδεις γνώσεις παθολογίας όπως γαστρεντερολόγος νευρολόγος κ.α. Πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα εκτός της ειδικότητας του ?
Τελικά λοιπόν το νέο αυτό σύστημα έχει αναστατώσει τον ιατρικό κόσμο παραβιάζοντας επαγγελματικά δικαιώματα, κανόνες δεοντολογίας και την κοινή λογική, επιστρατεύοντας ειδικότητες εκτός αντικειμένου να διαχειριστούν προβλήματα για τα οποία ελάχιστη εμπειρία έχουν. Έχει αναστατώσει τους πολίτες με το αντικρουόμενο μήνυμα ότι πρέπει όλοι υποχρεωτικά να εγγραφούν σε ουσιαστικά “ απρόσωπους” προσωπικούς ιατρούς αλλά και μπορούν να πηγαίνουν άλλους ιατρούς. Το υπουργείο υγείας θα πρέπει να πάρει πιο σοβαρά το ρόλο του».