Ειδικότερα, με στόχο τη θωράκιση της Αττικής απέναντι στην επιδημία, ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής έχουν διενεργήσει περισσότερα από 2.000 διαγνωστικά τεστ από τις Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι ενώ το Τηλεφωνικό Κέντρο για τον Κορονοιό έχει δεχθεί πάνω από 90.000 κλήσεις πολιτών. Δε βρέθηκε κανένα θετικό δείγμα, σε ευαίσθητες δομές, όπως είναι γηροκομεία ορφανοτροφεία κ.τ.λ.
Ειδικότερα , από το διάστημα 16/3/20 μέχρι 16/7/20 απαντήθηκαν 68.436 κλήσεις. Το 88% από αυτές ήταν από το Νομό Αττικής, το 3% από τη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιπες ήταν από άλλες περιοχές( Ηράκλειο ,Εύβοια ,Αχαΐα). Το 53,3 % αφορούσε ζητήματα κοινωνικής παρέμβασης ,το 33,4% οδηγίες για ιατρικά θέματα, σχετικά με την πανδημία, το 10,2% ψυχολογική υποστήριξη. Επίσης το 3,2% των τηλεφωνημάτων έγιναν καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας (36% μάσκες ,28% αντισηπτικά κ.τ.λ.).
Τα στοιχεία αυτά έδωσαν στη δημοσιότητα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ κ. Φ. Πατσουράκος και ο Συντονιστής του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής κ. Πάνος Ευσταθίου, σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου στις 20/7.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Η πατρίδα μας αντιμετώπισε με όλες της τις δυνάμεις συντεταγμένα και οργανωμένα το πρώτο Πανδημικό κύμα του κορωνοϊού Covid-19 με επιτυχία και εξήλθε της φάσης αυτής με το χαρακτηριστικό ασφαλής χώρα. Η Περιφέρεια της Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από τον Φεβρουάριο του 2020, μετά τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη, προετοιμάστηκαν για την αντιμετώπιση πιθανούς πανδημίας. Οι δράσεις αφορούσαν την Αττική ,με εξειδικευμένους στόχους, καλύπτοντας τους παρακάτω τομείς :
1. Δημιούργησε Τηλεφωνικό Κέντρο το Μάρτιο του 2019, με εθελοντές ιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και επιστήμονες ψυχολόγους εξειδικευμένους στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. Η δράση ενισχύθηκε μέσω της συνεργασίας με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της περιφέρειας .Ο συνδυασμός της πληροφόρησης μέσω του call center , του συγκεκριμένου Δήμου και της παρακολούθησης επίλυσης του προβλήματος αποτέλεσε και αποτελεί καινοτόμο δραστηριότητα.
2. Δημιούργησε το Κέντρο Επιχειρήσεων Περιφέρειας Αττικής και Ιατρικού Σύλλογο Αθηνών, βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΕΡΜΗΣ», οργανώνοντας εξειδικευμένες ομάδες Ιατρών και
Νοσηλευτών Πανεπιστημιακού επιπέδου για την λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος Ιατρικής εξέτασης με την τεχνική PCR και διάγνωσης σε ύποπτα περιστατικά.
Εξετάσαμε πάνω από 2.000 περιστατικά ,σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εθνική Αιμοδοσία. Σε όλα τα Γηροκομεία, τα οποία επισκεφθήκαμε, τα Ορφανοτροφεία, τις Δομές Ηλικιωμένων και γενικότερα τις δομές εκείνες οι οποίες είχαν ευπαθή άτομα, δεν βρήκαμε κανένα περιστατικό θετικό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με δεδομένο ότι στην Ισπανία και Ιταλία το 50% των δομών αυτών νόσησαν και πολλοί απεβίωσαν.
3.Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, εφαρμόστηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα σε συνεργασία με την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, η οποία καταγράφει άμεσα και σε real time την διαδικασία, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω των tablet των οποίων έχουν οι Κινητές Ομάδες. Όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της κλινικής εξέτασης καταγράφονται ,με αποτέλεσμα να έχουμε άμεση πληροφόρηση 24 ώρες το 24ωρο, για την δράση των κινητών ομάδων στο Κέντρο Επιχειρήσεων.
4. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Συρίγο στο νοσοκομείο Σωτηρία, δημιουργήσαμε Ομάδα Καταγραφής Των Περιστατικών που έχουν νοσήσει και πιθανόν να παρουσιάζουν προβλήματα λειτουργικής η ψυχολογικής φύσεως, τα οποία αναλύονται από την κοινή επιστημονική ομάδα . Συνεχίζουμε σχεδιάζοντας νέες σημαντικές δράσεις για τη θωράκιση της Αττικής.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η μάχη για την Ελλάδα κατά την πρώτη αυτή περίοδο έχει κερδηθεί και ο χαρακτηρισμός ασφαλής χώρα ήδη υπάρχει. Ο πόλεμος όμως δεν έχει τελειώσει και θα πρέπει να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση της επιδημίας κάτι για το οποίο υπάρχει συλλογική αλλά και ατομική ευθύνη».