Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο ΟΔΙΠΥ είναι «μία Ανώνυμη Εταιρεία με κορυφαίους επαγγελματίες αξιολογητές οι οποίοι θα μπαίνουν στα δημόσια Νοσοκομεία και στα ιδιωτικά Νοσοκομεία τα οποία σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ και θα αξιολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».
Στόχος του συγκεκριμένου οργανισμού και της αναγγελθείσας μεταρρύθμισης είναι να δώσει τη δυνατότητα δίκαια και αντικειμενικά για αξιολόγηση όλων των υπηρεσιών που παρέχονται υπερ των ασθενών, υπέρ των πολιτών.
Η έντονη διαφωνία του ΠΙΣ
Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, όμως, ο ΟΔΙΠΥ το μόνο που θα προσθέσει στο σύστημα Υγείας «κόστος και γραφειοκρατία». Ας σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του πρόσθεσε ότι είναι αντίθετος στη δημιουργία ενός «Οργανισμού ο οποίος θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας με μοναδικό μέτοχο το κράτος, προκειμένου να ελέγχει τις υπηρεσίες του… κράτους».
Τα προβλήματα του ΟΔΙΠΥ
Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι εφόσον συνίσταται ανώνυμη εταιρεία, στο μετοχικό της κεφάλαιο θα πρέπει να συμμετέχει ο Ιατρικός Κόσμος εκπροσωπούμενος από τον Π.Ι.Σ. και Ιατρικούς Συλλόγους, ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η αμεροληψία. Προσθέτει ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη διοίκηση της Εταιρείας με εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο.
«Διαφορετικά θα δημιουργηθεί άλλος ένας Οργανισμός αντίστοιχος με την ΕΣΑΝ ΑΕ, η οποία από τη στιγμή που μετατράπηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ΔΕΚΟ, δεν παρήγαγε απολύτως κανένα έργο. Αντίθετα προκαλεί ακόμη και σήμερα μόνο κόστος στο σύστημα υγείας με την καταβολή των υψηλών αμοιβών των στελεχών του» σχολίασε ο Σύλλογος.
Τέλος, ο ΠΙΣ θεωρεί ότι ο ΟΔΙΠΥ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αδειοδοτική διαδικασία που προβλέπεται για τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ανήκει στους Ιατρικούς Συλλόγους. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών βεβαιώνεται από φορείς διεθνούς κύρους αναγνωρισμένης αξίας (ISO) και δεν απαιτείται η βεβαίωση μιας «κρατικής» ανώνυμης εταιρείας.
Έτσι, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διορθώσει άμεσα τη μετοχική σύνθεση του νέου Οργανισμού, προκειμένου «να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας, συνεπώς και οι πολίτες, με άλλον έναν φορέα που θα επιφέρει επιπλέον κόστος στο ήδη υποχρηματοδοτούμενο σύστημα».