Η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρεται για τη μην εκπλήρωση της υπόσχεσης του Υπουργού Υγείας για μονιμοποίηση των έκτακτων υπαλλήλων στα νοσοκομεία. Ειδικότερα, αναφέρονται στο δημόσιο κάλεσμα του Υπουργού να εγγραφούν υποψήφιοι στις λίστες του Επικουρικού προσωπικού με την δέσμευση ότι θα μονιμοποιηθούν, κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε.
Παράλληλα, δαμαρτύρονται για τις πάγιες ελλείψεις σε σημαντικές θέσεις και τη μερική στελέχωσή τους από επικουρικούς υπάλληλους. Γι΄αυτό ζητάνε τη μονιμοποίηση των έκτακτων υπαλλήλων.
«16.000 εργάζονται στα Νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες υγείας με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000. Υπηρετούν με ανανεούμενες ετήσιες συμβάσεις χωρίς να μεσολαβεί ούτε μια ημέρα διακοπή. Το ίδιο το κράτος διαπιστώνει ότι το κενό τους είναι δυσαναπλήρωτο, γι’ αυτό και οδηγούνται σε συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Μάλιστα αν και εξήγγειλαν προκήρυξη 2100 μόνιμων προσλήψεων με τάχιστες διαδικασίες πριν ένα χρόνο, ακόμη δεν ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων. Με το υπάρχον προσωπικό θα κληθούμε τον χειμώνα να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα κορωνοϊού μαζί με την εποχική γρίπη. Εάν απολυθούν οι έκτακτοι που λήγουν οι συμβάσεις, η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου».
Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει: «Επτά χρόνια χωρίς διακοπή δουλεύει το Επικουρικό προσωπικό. Συμμετείχαν στο διαγωνισμό 2Κ με αυξημένη μοριοδότηση και αρκετοί είναι εκτός των προσωρινών πινάκων επιτυχόντων. Με την έκδοση των οριστικών πινάκων απολύονται. Εργάζονται 4.000 υγειονομικοί υπάλληλοι στα Νοσοκομεία τέταρτο χρόνο μέσω ΟΑΕΔ με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Καλύπτουν αδιαμφισβήτητα πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Στις υπηρεσίες στήριξης υπηρετούν 8.000 με ατομικές συμβάσεις εργασίας που ανανεώνονται συνεχώς. Οι περισσότεροι εργάζονται πάνω από τέσσερα χρόνια. Η Κυβέρνηση με ασάφειες στη νομοθετική ρύθμιση που υποτίθεται παρατείνει τις συμβάσεις έως τέλος Σεπτεμβρίου άνοιξε το δρόμο της επιστροφής των εργολάβων. Αντί να διώξει τους εργολάβους και από τα υπόλοιπα».