Ειδικότερα, από τη 1η Μαρτίου θα εφαρμοστεί η συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους μόνο από δημόσιες δομές υγείας.
Αντίθετη η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία
Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, με ανακοίνωσή της, ζήτησε την άμεση απόσυρση του μέτρου το οποίο προβλέπει τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους πολίτες μόνο από δημόσιες δομές και όχι από ιδιώτες γιατρούς.
«Η συνταγογράφηση μιας διαγνωστικής εξέτασης ή ενός φαρμάκου στην ιατρική αποτελεί τη συνέχεια μιας διαγνωστικής διαδικασίας, η αποδοχή δε της ανάγκης λήψης ενός φαρμάκου από τον ασθενή, ιδιαίτερα στην ψυχιατρική, βασίζεται στη θεραπευτική σχέση και στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον θεράποντα γιατρό του.
Εν μέσω πανδημίας από τον SARS COV 19, θα πρέπει να τονιστεί ότι και οι δημόσιες ψυχιατρικές δομές έχουν επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό λόγω και των αυξημένων αναγκών αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία των συμπολιτών μας που αυτή προκάλεσε. Δύσκολα, συνεπώς, θα μπορούσαν να ανταποκριθούν έγκαιρα στο καθήκον εξέτασης και συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών που παρακολουθούνται από ιδιώτες γιατρούς. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος τελικά οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να αναλάβουν οι ίδιοι το κόστος των εξετάσεών και των φαρμάκων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ας σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε μετά την «εκτόξευση» της δαπάνης κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών στα 310 εκατ. ευρώ. Με την επιτακτική ανάγκη περιορισμού της υπέρβασης της συνολικής φαρμακευτικής (clawback), το Υπουργείο Υγείας ψήφισε το συγκεκριμένο νόμο.