Στην Κίνα, όπου ξεκίνησαν τα πρώτα μέτρα κλειδώματος ευρείας κλίμακας, νέες αναφορές ασθενειών, όπως παρωτίτιδα, ιλαρά και ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, έχουν μειωθεί σημαντικά, με τα περιστατικά της γρίπης να είναι αυτά που σημείωσαν την πιο απότομη πτώση.
Οι λοιμώξεις που αναφέρθηκαν μηνιαίως από το υπουργείο Υγείας της κομητείας μειώθηκαν κατά περισσότερο από 90% από την αρχή του κλειδώματος, από κατά μέσο όρο περίπου 290.000 περιστατικά το μήνα σε 23.000.
Το σύστημα παρακολούθησης της γρίπης του Καναδά ανέφερε επίσης «εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα» γρίπης σε πρόσφατη έκθεση, όπως και άλλες χώρες που αναφέρουν εβδομαδιαίες στατιστικές παρακολούθησης της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας.
Στην πιο πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεσή της, η Νότια Κορέα ανέφερε μείωση κατά 83% των περιπτώσεων από την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.
«Έχουμε δει τα χαμηλότερα ποσοστά άλλων εισαγωγών ιογενών λοιμώξεων για αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο Ben Marais, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και κλινικός στην παιδική μονάδα του Νοσοκομείου Westmead.
«Συνήθως έχουμε πτέρυγες γεμάτες με παιδιά που αναπνεύουν βαριά αυτήν την εποχή του χρόνου αλλά φέτος οι θάλαμοι είναι ουσιαστικά άδειοι», είπε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 3-5 εκατομμύρια σοβαρές ασθένειες και έως 500.000 θάνατοι ετησίως συνδέονται με την εποχική γρίπη παγκοσμίως.
Φόβοι για την επόμενη χρονιά
Ενώ οι ειδικοί λένε ότι η μείωση των λοιμώξεων από τη γρίπη έχει μειώσει την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και έχει μειώσει τον αριθμό των θανάτων από τη γρίπη, υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η άνευ προηγουμένου πτώση των περιπτώσεων θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα ανοσίας τις επόμενες εποχές.
«Ίσως εάν δεν έχουμε λοιμώξεις αυτή τη σεζόν θα υπάρξουν πιο ευάλωτοι άνθρωποι την επόμενη σεζόν. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά», δήλωσε ο Marais. «Φαίνεται ότι αυτή η σεζόν μας πέρασε».
Ο χαμηλότερος αριθμός ορισμένων μολυσματικών ασθενειών θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με μειωμένα ποσοστά αναφοράς.
Ο ΠΟΥ δήλωσε σε πρόσφατη έκθεση ότι τα στοιχεία επιτήρησης της γρίπης πρέπει να «ερμηνεύονται με προσοχή», λόγω της περιορισμένης ικανότητας αναφοράς σε ορισμένες χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο αντίκτυπος του αποκλεισμού σε άλλες ασθένειες με μεγαλύτερη περίοδο έναρξης, συμπεριλαμβανομένου του HIV και της φυματίωσης, μπορεί να μην είναι σαφής για τα επόμενα χρόνια.
Στην Κίνα, οι νέες περιπτώσεις παρωτίτιδας μειώθηκαν κατά περίπου 70% και η ιλαρά κατά περισσότερο από 90% από το κλείσιμο.
Υπήρξαν κατά μέσο όρο περίπου 7.500 περιπτώσεις γονόρροιας που αναφέρθηκαν ανά μήνα από το κλείσιμο, από 12.100 το μήνα το 2019.
Η ηπατίτιδα, η οποία πέρυσι μολύνει περίπου 1,2 εκατομμύρια Κινέζους σύμφωνα με το σύστημα αναφοράς, μειώθηκε κατά περισσότερο από 20% την ίδια περίοδο.
ΠΗΓΗ: Reuters