Η Επιτροπή Νόμπελ είπε ότι ο Pääbo, ένας Σουηδός γενετιστής, «κατάφερε κάτι φαινομενικά αδύνατο» όταν ανέλυσε την αλληλουχία του πρώτου γονιδιώματος του Νεάντερταλ και ανακάλυψε ότι ο Homo sapiens διασταυρώθηκε με τους Νεάντερταλ.
{https://twitter.com/NobelPrize}
Τα στοιχεία για την ανακάλυψή του προέκυψαν για πρώτη φορά το 2010, αφού ο Pääbo πρωτοστάτησε σε μεθόδους εξαγωγής, αλληλουχίας και ανάλυσης αρχαίου DNA από οστά του Νεάντερταλ.
Χάρη στη δουλειά του, οι επιστήμονες μπορούν να συγκρίνουν τα γονιδιώματα του Νεάντερταλ με τα γενετικά αρχεία των ζωντανών ανθρώπων σήμερα.
Ποιος είναι ο Svante Pääbo
Ο Pääbo είναι γνωστός ως ένας από τους ιδρυτές της παλαιογενετικής , ενός κλάδου που χρησιμοποιεί τις μεθόδους της γενετικής για να μελετήσει τους πρώιμους ανθρώπους και άλλους αρχαίους πληθυσμούς.
Τα βραβεία και οι διακρίσεις
Το 1992, έλαβε το βραβείο Gottfried Wilhelm Leibniz του Deutsche Forschungsgemeinschaft , το οποίο είναι η υψηλότερη διάκριση που απονέμεται στη γερμανική έρευνα. Ο Pääbo εξελέγη μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών το 2000. Το 2005, έλαβε το διάσημο Βραβείο Ιατρικής Louis-Jeantet. Το 2008, ο Pääbo προστέθηκε στα μέλη του Order Pour le Mérite for Sciences and Arts.
Την ίδια χρονιά έλαβε το Golden Plate Award της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιτεύξεων. Τον Οκτώβριο του 2009, το Ίδρυμα για το Μέλλονανακοίνωσε ότι ο Pääbo είχε απονεμηθεί το βραβείο Kistler 2009 για το έργο του απομόνωσης και αλληλούχισης του αρχαίου DNA, ξεκινώντας το 1984 με μια μούμια 2.400 ετών.
Τον Ιούνιο του 2010, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Βιοχημικών Εταιρειών (FEBS) του απένειμε το μετάλλιο Theodor Bücher για εξαιρετικά επιτεύγματα στη Βιοχημεία και τη Μοριακή Βιολογία. Το 2013, έλαβε το Βραβείο Gruber στη Γενετική για πρωτοποριακή έρευνα στην εξελικτική γενετική. Τον Ιούνιο του 2015, του απονεμήθηκε το πτυχίο DSc (honoris causa) στο NUI Galway .
Εκλέχτηκε Ξένο Μέλος της Βασιλικής Εταιρείαςτο 2016, και το 2017, τιμήθηκε με το Βραβείο Dan David. Το 2018 έλαβε τα Βραβεία Princess of Asturias στην κατηγορία της Επιστημονικής Έρευνας, το 2020 το Βραβείο Ιαπωνίας, το 2021 το Βραβείο Massry και το 2022 το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής.