Με μεγάλη απήχηση στην ιατρική κοινότητα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου Αθλητικής Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, στην Αθήνα 10-12 Σεπτεμβρίου 2021 υπό την Προεδρία του Σπύρου Παπαϊωάννου, Επεμβατικoύ Καρδιολόγου, Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Τα κυριότερα συμπεράσματα του Συνεδρίου είναι:
- Η άσκηση είναι ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και για τον οργανισμό γενικότερα.
- Η άσκηση εξατομικεύεται και είναι ωφέλιμη όταν γίνεται με όρους και προϋποθέσεις.
- 150 έως 300 λεπτά συνολικά την εβδομάδα μέτριας άσκησης τουλάχιστον 3 φορές, είναι χρήσιμο για την εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
- Η υπέρμετρη άσκηση στο γενικό πληθυσμό μπορεί να βλάψει τον οργανισμό.
- Ο προαθλητικός και προαγωνιστικός έλεγχος συνιστάται για να ξεκινήσει κάποιος αθλητικές δραστηριότητες.
- Η εκπαίδευση για την χρήση απινιδωτών και η τοποθέτηση τους σε χώρους που διενεργούνται αθλητικές δραστηριότητες καθώς και όπου υπάρχει συνωστισμός είναι επιβεβλημένη.
- Ο χρόνος ανάνηψης μετά από συγκοπτικό επεισόδιο είναι υψίστης σπουδαιότητας διότι όσο ταχύτερα γίνεται τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του ασθενούς.
- Η ενεργός συμμετοχή φοιτητών σε συνέδρια στοχευμένης ενημέρωσης είναι απαραίτητη και συμπληρωματική της εκπαίδευσης.
- Η εκμάθηση ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση) να ξεκινά από την παιδική ηλικία και να συνεχίζεται από φορείς που έχουν την δυνατότητα να παρέχουν τέτοιου είδους εκπαίδευση.
- Να θεσμοθετηθεί η συνταγογράφηση της άσκησης