Ειδικότερα, τη Δευτέρα 4 Απριλίου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
Το Συντονιστικό Όργανο της ΠΦΥ εξέφρασε τις έντονες διαφωνίες του και ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας διαπραγμάτευση σε μηδενική βάση. Παράλληλα, ζήτησε την ανάκληση της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου.
Οι μεγάλες διαφωνίες
Το Συντονιστικό Όργανο της ΠΦΥ διαφωνεί στα εξής σημεία:
- Εισάγει ένα είδος διαρκούς πολιτικής επιστράτευσης, σε ιδιώτες ιατρούς που είναι είτε συμβεβλημένοι, είτε πιστοποιημένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είτε εργάζονται σε συμβεβλημένα εργαστήρια χωρίς να έχουν με οιανδήποτε τρόπο σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΣΥ.
- Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά σε προϋπολογισμό ή αμοιβές των ιδιωτών γιατρών που θα συμβάλουν στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζει σύστημα αμοιβής των ιατρών «κατά κεφαλήν» (capitation) και όχι ανά πράξη και περίπτωση.
- Θεσπίζει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) αποκλειστικά από τον προσωπικό ιατρό όσον αφορά την πρόσβαση στα νοσοκομεία.
- Θεσπίζεται εκτός από το βασικό rebate και δεύτερη έκπτωση βάσει ποιοτικών και πληθυσμιακών κριτηρίων με ακαθόριστο και ασαφή τρόπο τη στιγμή που οι ήδη υπάρχουσες περικοπές λόγω rebate και claw back είναι δυσβάσταχτες για τον κλάδο.
- Καταργεί την εκπροσώπηση του ΠΙΣ και όλων των επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων, στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και τους αντικαθιστά με μέλη που θα ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας.
- Καταργείται η ΥΠΕΔΥΦΚΑ ως ανεξάρτητη αρχή και συστήνεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τριμελής επιτροπή ελέγχων. Η ίδια επιτροπή επιλαμβάνεται και επί των ενστάσεων που ασκούνται κατά των πορισμάτων των ελέγχων της, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής ένστασης από τους ιατρούς και δίχως δικαίωμα αναστολής των ποινών.
«Συνεχίζουμε τον ενδελεχή έλεγχο και εκτίμηση των διατάξεων του νομοσχεδίου κατ’ άρθρο, γιατί είναι πολλά τα σημεία που έχουμε καταγράψει ως προβληματικά και δυσοίωνα για την μελλοντική συνεργασία των ιατρικών μονάδων υγείας με τον ΕΟΠΥΥ» καταλήγει στην ανακοίνωσή του.