Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση, έπεσε το πλαφόν των PCR τεστ από τα 60 ευρώ στα 47 ευρώ. Ωστόσο, ορισμένα δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι αυτή η τιμή είναι πολύ ακριβή παραθέτοντας το παράδειγμα πολυιατρείου το οποίο διενεργεί τις εξετάσεις PCR με τιμή 20 ευρώ στην Κύπρο
Με αφορμή τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας εκφράζει την απορία της πώς μπορούν να τα πουλούν σε τιμές κάτω του κόστους.
«Θα επιθυμούσαμε από το συγκεκριμένο πολυιατρείο να μας ενημερώσει για τον τρόπο διενέργειας αυτής της εξέτασης που κατεβάζει την τιμή του PCR στη Κύπρο στα 20 ευρώ, γιατί αδυνατούμε να το κατανοήσουμε. Παράλληλα κυκλοφορούν κάποιες προσφορές ή διαφημίσεις από διαγνωστικά εργαστήρια τα οποία εκτελούν την εξέταση PCR σε τιμές ιδιαίτερα χαμηλές, όπως επίσης διαφημίζεται και από διαφόρους φορείς (ομάδες, ομίλους, δήμους κ.λ.π.) που ανακοινώνουν ότι έχουν βρει πολύ χαμηλή τιμή για τη διενέργεια των PCR και φυσικά πολύ χαμηλότερη από την τιμή διατίμησης των 47 ευρώ, μάλιστα κάτω και από τα 30 ευρώ» εκφράζει την απορία της σε ανακοίνωση.
Η ΠΟΣΙΠΥ εξηγεί ότι τέτοιες χαμηλές τιμές είναι αδύνατες, καθώς τα αντιδραστήρια και το συνολικό κόστος για τη διενέργεια αυτών των εξετάσεων είναι λίγο κάτω από την τιμή της διατίμησης.
Για την διενέργεια της μοριακής εξέτασης για την COVID απαιτούνται ειδικά μέτρα προστασίας για το προσωπικό, ειδικά αντιδραστήρια, εταιρεία αποκομιδής ιατρικών αποβλήτων, εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό για την καταχώρηση των αποτελεσμάτων στο Μητρώο της ΗΔΙΚΑ και φυσικά επιμερίζονται τα υπόλοιπα λειτουργικά κόστη τα οποία προκύπτουν για τη διενέργεια της εξέτασης αυτής.
«Αναρωτιόμαστε λοιπόν πως οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται σε τόσο χαμηλές τιμές όταν τα προαναφερόμενα έξοδα για τα περισσότερα διαγνωστικά εργαστήρια είναι λίγο κάτω από την τιμή των 47 ευρώ και φυσικά υπό τη προϋπόθεση ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται από τα πρωτόκολλα για να είναι αξιόπιστες. Είναι λογικό σε κάποιες περιπτώσεις διαγνωστικών εργαστηρίων που εκτελούν μεγάλο όγκο εξετάσεων να μπορούν να συμπιεστούν όλα αυτά τα κόστη, αφού έτσι λειτουργεί ο νόμος της αγοράς. Όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι η δυνατή η συμπίεση αυτού του κόστους για ένα απλό βιοπαθολογικό εργαστήριο κάτω από τα 35-40 ευρώ προ φόρων» κατέληξε στην ανακοίνωσή της.
Γι΄αυτό προειδοποιούν τους πολίτες να ελέγχουν την αξιοπιστία και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και για το εάν πραγματικά τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για τη διενέργεια αυτών των εξετάσεων για τη μη διάδοση του κορονοϊου.
Ας σημειωθεί ότι την ανακοίνωση συνπογράφουν και η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ) και ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)