Οι δύο Αμερικανοί επιστήμονες έλαβαν το βραβείο για την περιγραφή της μηχανικής του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη θερμοκρασία και την πίεση μέσω των νευρικών παλμών.
Ο Julius είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο. Ο Παταπουτιάν είναι καθηγητής στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes στο Scripps Research στη Λα Τζόλα της Καλιφόρνια.
«Η ικανότητά μας να διαισθανθούμε τη θερμότητα, το κρύο και την αφή είναι απαραίτητα για την επιβίωση και υπογραμμίζει τη διάδραση μας με τον κόσμο γύρω μας» ανέφερε σε δήλωση της η Επιτροπή που απένειμε το Νόμπελ. Χάρη σε αυτές τις ανακαλύψεις μπορεί να εξηγηθεί πια πώς το κρύο, η ζέστη και η αφή μπορούν να στείλουν σήματα στο νευρικό σύστημα. Τα αναγνωρισμένα κανάλια ιόντων είναι σημαντικά για πολλές φυσιολογικές διεργασίες και καταστάσεις ασθένειας.
https://twitter.com/NobelPrize/status/1444959297608331267
«Ο David Julius χρησιμοποίησε την καψαϊκίνη, μια πικάντικη ένωση από πιπεριές τσίλι που προκαλεί αίσθηση καψίματος, για να εντοπίσει έναν αισθητήρα στις νευρικές απολήξεις του δέρματος που ανταποκρίνεται στη θερμότητα. Ο Ardem Patapoutian χρησιμοποίησε ευαίσθητα στην πίεση κύτταρα για να ανακαλύψει μια νέα κατηγορία αισθητήρων που ανταποκρίνονται. σε μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα», πρόσθεσε.
Ο Thomas Perlmann, γραμματέας της Συνέλευσης Νόμπελ και της Επιτροπής Νόμπελ, είπε ότι η ανακάλυψη «ξεκλειδώνει τα μυστικά της φύσης ... Εξηγεί σε μοριακό επίπεδο πώς αυτά τα ερεθίσματα μετατρέπονται σε νευρικά σήματα. Είναι μια σημαντική και βαθιά ανακάλυψη».