Η κίνηση ήρθε μια ημέρα μετά την προσωρινή αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά στα 40 χρόνια ιστορίας του, ενισχύοντας τους φόβους για πυρηνική καταστροφή σε μια χώρα που εξακολουθεί να στοιχειώνεται από την έκρηξη του 1986 στο Τσερνομπίλ.
Τα χάπια διανέμονται σε ανθρώπους που ζουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο, δήλωσε στο NBC News εκπρόσωπος της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της Ζαπορίζια.
Η σύσταση στους πολίτες είναι να μην παίρνουν τα χάπια προληπτικά, καθώς «διανέμονται σε περίπτωση οποιασδήποτε μελλοντικής διαρροής ραδιενέργειας, οπότε η κυβέρνηση θα καθοδηγούσε τους ανθρώπους να τα πάρουν» πρόσθεσε ο ίδιος.
Δεν διευκρίνισε πόσα χάπια διανέμονταν και σε ποιους, αλλά σε ξεχωριστή ανάρτηση στο κανάλι του στο Telegram, ο δήμαρχος της πόλης Ενερχοντάρ είπε ότι 25.000 χάπια παραδόθηκαν στη νότια πόλη από το αποθεματικό.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο και τις γύρω περιοχές ήταν φυσιολογικά.
Τα χάπια ιωδιούχου καλίου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του θυρεοειδούς από την έκθεση σε ραδιενέργεια, σύμφωνα με τα ECDC.
Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένται στην περιοχή ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.
«Ήρθε η μέρα, η αποστολή της ΙΑΕΑ στη Ζαπορίζια βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν. Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας και της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Γκρόσι μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της οποίας θα ηγηθεί προσωπικά θα φθάσει στο εργοστάσιο «αργότερα αυτή την εβδομάδα».
Την Παρασκευή, η κρατική πυρηνική εταιρεία της χώρας, Energoatom, δήλωσε ότι το εργοστάσιο τροφοδοτείται με ασφάλεια μέσω μιας επισκευασμένης γραμμής από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, μια ημέρα μετά την αποσύνδεσή του από το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν υπήρχαν προβλήματα με τα μηχανήματα ή τα συστήματα ασφαλείας του εργοστασίου, είπε.
Αργότερα ανακοινώθηκε ότι η μονάδα είχε επανασυνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και παρήγαγε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.
Χάπια ιωδίου: Τι είναι και πώς λειτουργούν τα συγκεκριμένα χάπια
Τα χάπια ιωδιούχου καλίου δεν είναι τίποτα παραπάνω από το ιωδιούχο αλάτι που έχει η θάλασσα.
Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, «προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων».
«Σε περιπτώσεις που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που παίρνουμε, πάει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου.
Οπότε αν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κανείς φάρμακο ιωδίου, πηγαίνει αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς», όπως είχε εξηγήσει ο καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος στην ΕΡΤ τον Μάρτιο.
Για αυτό και το Βέλγιο, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συνήθως μοιράζει δισκία ιωδίου σε οποιονδήποτε ζει σε απόσταση 10 ή 15 χιλιομέτρων από έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.
Τα χάπια ιωδίου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν έχουν παρενέργειες και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, είναι όμως πολύ ευαίσθητα στο ηλιακό φως και τη ζέστη που αλλοιώνει τη σύνθεσή τους.
Στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούν τέτοια σκευάσματα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί είμαστε πολύ μακριά. «Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σας ενημερώνει ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη» είχε τονίσει χαρακτηριτικά στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ τον Μάρτιο του 2022 όταν δημιεύματα για κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στην Ουκρανία έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, τα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος. Ως εκ τούτου «είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη» είχε προειδοποιήσει ο ΠΦΣ.
«Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής» διευκρίνιζε η ανακοίνωσή του.