Ο καθηγητής του Yale, Νικόλας Χρηστάκης, χώρισε την πανδημίας σε 2 φάσεις. Η πρώτη είναι αυτή που ζούμε τώρα, του επιδημιολογικού συναγερμού, η οποία θα λήξει μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού.
«Κατά τη γνώμη μου δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το ποσοστό ανοσίας που χρειάζεται για να είμαστε ασφαλείς, αυτό φτάνει μέχρι το 83% σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης.
«Με το αρχικό στέλεχος, θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό. Αλλά ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός και επειδή ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, νομίζω ότι τώρα για να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 85 ή το 90% του πληθυσμού, είτε να εμβολιάσουμε, είτε να μολυνθεί» συμπληρωσε
Στη δεύτερη φάση θα προχωρήσουμε μέσα στο 2022, η οποία θα κρατήσει μέχρι το 23-24 περίπου.
«Το χειρότερο σε αυτή την δεύτερη φάση θα είναι τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο ιός. Για τον κάθε άνθρωπο που πεθαίνει από covid, περίπου 5 θα έχουν πάθει… η καρδιά τους, τα νεφρά τους, οι πνεύμονες των ανθρώπων…για κάθε έναν που πεθαίνει είναι περίπου 5 που ζουν, άλλα επιζούν με κάποια βλάβη» πρόσθεσε ο καθηγητής.
Τέλος, αναφορικά με το γιατί πρέπει να διαλέξουν όλοι το εμβόλιο, ο κ. Χρηστάκης ήταν ξεκάθαρος: «Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε το πόλεμο τώρα. Άμα όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος. Άμα πάρεις τη μόλυνση έχεις 1% να πεθάνεις...Άμα πάρεις το εμβόλιο έχεις όμως ένα εκατομμύριο λιγότερο να πεθάνεις. Δεν βλέπω εγώ το λόγο να μην πάει στο εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο».