- Φυσική Δραστηριότητα & Άσκηση: Κομβικός ο ρόλος τους στο χρόνιο πόνο
- To 22% του πληθυσμού έχει αντιμετωπίσει χρόνιο μυοσκελετικό πόνο κάποια στιγμή στη ζωή του
- Απώτεροι στόχοι της κινητής υγείας είναι η ενδυνάμωση του ασθενή με περισσότερες γνώσεις και πληροφορίες για τα θέματα υγείας που τον απασχολούν
- Ο χρόνιος πόνος είναι η υπ’αριθμόν πρώτη αιτία που οδηγεί τον ασθενή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Αυτά ήταν τα βασικά μηνύματα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας τους στο Facebook και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Reckitt και ΒΙΑΝΕΞ.
Ο χρόνιος πόνος μεταξύ άλλων επηρεάζει τη γενικότερη κινητικότητα και σωματική λειτουργία του ατόμου και αποτελεί βασικό αποτρεπτικό παράγοντα για φυσική δραστηριότητα και άσκηση. Η ενδεχόμενη όμως προαγωγή ενός υποκινητικού τρόπου ζωής, είναι μία κατάσταση που αποτελεί πλέον ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου εμφάνισης χρόνιου πόνου, καρδιαγγειακού επεισοδίου και αιφνίδιου θανάτου ανέφερε ο κος Παναγιώτης Βιτάλης , BSc,MSc,PhD, Διδάκτωρ Κλινικής Εργοφυσιολογίας, Παν. Wolverhampton, UK, Διαπιστευμένος Λέκτορας, Παν.Derby, UK, καθηγητής, Μεσογειακό Κολλέγιο, Ελλάδα.
Η άσκηση, γίνεται αντιληπτή από πολλούς νοσούντες με χρόνιο πόνο ως μία έννοια που πρέπει να αποφεύγουν υπό τον φόβο δυνητικής επιδείνωσης των κλινικών τους συμπτωμάτων. Μία άποψη που δυστυχώς ακόμα υιοθετείται από πολλούς επαγγελματίες υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εν μέρει, τα άτομα με χρόνιο πόνο να παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σε σχέση με τα αντίστοιχα άτομα της ίδιας ηλικίας του γενικότερου πληθυσμού. Παραδόξως, αυτό συμβαίνει παρά τον μεγάλο αριθμό μελετών που καταδεικνύουν ότι η άσκηση (ακόμη και υψηλής έντασης) όταν εξατομικεύεται όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά δύναται επίσης:
1) Να αποτελέσει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση στις περισσότερες καταστάσεις πόνου
2) Να μειώσει αποτελεσματικά τη λειτουργική αναπηρία και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης,
3) Να βελτιώσει πολλαπλά κλινικά συμπτώματα που παρουσιάζουν τα άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνιου πόνου.
Ο χρόνιος πόνος είναι η υπ’αριθμόν πρώτη αιτία που οδηγεί τον ασθενή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τόνισε ο κος Αλέξης Σωτηρόπουλος, MD, PhD, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Γενικός Ιατρός, Δ/ντής Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά « ‘Αγιος Παντελεήμων», Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής.