Τα Χριστούγεννα σχεδόν έφτασαν και οι περισσότεροι έχουν ήδη ξεκινήσει να φτιάχνουν τα παραδοσιακά εορταστικά γλυκά, ανάμεσα σε αυτα και τα μελομακάρονα, τα οποία δεν μπορούν να λείπουν από το σπίτι κανενός, καθώς όπως λέει και μια γνωστή παροιμία «Χριστουγεννα χωρις μελομακαρονα δεν γίνονται».
Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που ενω λατρεύουν τα μελομακάρονα, δεν μπορούν να φάνε είτε για λόγους υγείας όπως είναι ο διαβήτης είτε επειδή προσέχουν απλά την διατροφή τους και δεν θέλουν να «χαλάσουν» την σιλουέτα τους.
Η «λύση» και για τις δύο περιπτώσεις, βρίσκεται στην παρακάτω συνταγή, η οποία θα γίνει «αγαπημένη» για όλους όσους προτιμούν μια πιο υγιεινή εκδοχή αυτού του ξεχωριστού γλυκού.
Υλικά (για 30 κομμάτια)
- 500γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του ή για αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις με 1 κ.γ. σόδα και 1κ.γ.μπεικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. σιμιγδάλι
- 300ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (ή 250ml χυμό και 50 ml κονιάκ)
- Ξύσμα από 1 πορτοκαλί
- 300ml απαλό ελαιόλαδο (ή μισό σπορέλαιο μισό ελαιόλαδο)
- Βανίλια
- Κανέλα
- Γαρύφαλλο
- 30γρ. στέβια
- 2 κ.σ. τριμμένα καρύδια
Για το σιρόπι:
- 250ml νερό
- 20γρ. στέβια
- 1 ξυλαράκι κανέλα και γαρύφαλλα
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα μπαχαρικά, και ρίχνουμε από πάνω όλα τα υγρά. Ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν, πλάθουμε σε μικρά μελομακάρονα, καθώς φουσκώνουν πολύ (όχι πολύ πλάσιμο να μην βγάλει η ζύμη το λάδι της) και ψήνουμε στους 200*C για 30-35 λεπτά.
Παράλληλα, για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά να πάρουν μια βράση 1 λεπτό, σβήνουμε την φωτιά, και το αφήνουμε στο μάτι μέχρι να γίνουν τα μελομακάρονα
Μόλις γίνουν, σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα με το χλιαρό σιρόπι βουτώντας τα για 20″΄. Αφήνουμε να κρυώσουν, πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και τα συντηρούμε για 4 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για περισσότερο.
Προσοχή! Λόγω έλλειψης μελιού και ζάχαρης που δρουν ως συντηρητικά, τα μελομακάρονα ενδέχεται να μουχλιάζουν πιο γρήγορα.
Πηγή: diabeteslife.gr