Για τους περισσότερους από εμάς, η γεμιστή γαλοπούλα, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού των Ελλήνων.
Ωστόσο, σε πολλά μέρη του κόσμου το χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει κάποια πολύ ασυνήθιστα εδέσματα.
Τα 7 πιο περίεργα πιάτα που σερβίρονται σε γιορτινά τραπέζια στον κόσμο
Ιαπωνία- Kentucky Fried Chicken
Τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν εθνική γιορτή στην Ιαπωνία αλλά αυτό δεν εμποδίζει πολλούς Ιάπωνες να γιορτάζουν με έναν μοναδικό τρόπο.
Χρέη Αι Βασίλη έχει αναλάβει ο Santa Kurohsu και λέγεται ότι έχει μάτια στο πίσω μέρος του κεφαλιού του για να παρακολουθεί τα άτακτα παιδιά.
Aπό το 1974, το γιορτινό φαγητό ετοιμάζει κάθε χρόνο η γνωστή αλυσίδα fast food ΚFC μετά από μια ομολογουμένως επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια με το σλόγκαν Kurisumasu ni wa kentakkii (Kentucky for Christmas).
Το δημοφιλές Kentucky Fried Chicken βαφτίζεται Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο για την γιορτινή περίοδο και «σπάει τα ταμεία» σε πωλήσεις σε όλη την Ιαπωνία ειδικά την παραμονή των Χριστουγέννων.
Το εορταστικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης τούρτα και σαμπάνια, ενώ οι παραγγελίες ξεκινούν μήνες πριν.
Γροιλανδία- Mattak & kiviak
Αν βρίσκετε άνοστα τα λαχανάκια Βρυξελλών, θα πρέπει να δοκιμάσετε μια από τις χριστουγεννιάτικες «λιχουδιές» των Γροιλανδών.
Το Mattak – ωμό δέρμα φάλαινας με το λίπος του.
Και το kiviak, ένα είδος μικρού πουλιού της Αρκτικής που τυλίγεται σε δέρμα φώκιας, θάβεται για πολλούς μήνες και αφού έχει αρχίσει να αποσυντίθεται, σερβίρεται ως εξαιρετικό χριστουγεννιάτικο πιάτο.
Ισλανδία- Θαλασσινός παπαγάλος, τάρανδος και σαλάχι
Παραμένοντας στις παγωμένες χώρες του κόσμου, οι Ισλανδοί προτιμούν ένα είδος θαλασσινού παπαγάλου αλλά και ψητό τάρανδο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Η τελευταία μέρα της νηστείας, στις 23 Δεκεμβρίου, απαγορεύει την κατανάλωση κρέατος, γι’ αυτό σερβίρεται παντού σαλάχι που έχει υποστεί μια ειδική ζύμωση.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η «πικάντικη» μυρωδιά που αναδύεται είναι τόσο άσχημη που αναγκάζονται να δειπνήσουν σε εστιατόρια για να την αποφύγουν.
Νορβηγία- smalahove
Δεν νοούνται Χριστούγεννα χωρίς smalahove, που κυριολεκτικά σημαίνει «κεφάλι πρόβατου».
Πριν καταλήξει στο γιορτινό τραπέζι, αφαιρούν το τρίχωμα, το δέρμα και το μυαλό. Στη συνέχεια το αλατίζουν, το καπνίζουν και το αποξηραίνουν για να το βράσουν, τελικά, ή να το αχνίσουν για 3 ολόκληρες ώρες πριν το σερβίρουν με πατάτες και ζωμό aquavit.
Συχνά, αφήνουν το μυαλό να μαγειρευτεί μέσα στο κρανίο του ζώου για να το απολαύσουν μετά με το κουταλάκι.
Παλιά, το smalahove ήταν φαγητό για τους φτωχούς αλλά σήμερα θεωρείται πραγματική λιχουδιά.
Νότια Αφρική- mopane (κάμπιες των Χριστουγέννω)
Στην Νότια Αφρική οι τηγανιτές κάμπιες είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο delicatessen. Δεν είναι οι συνηθισμένες κάμπιες που φιλοξενούν όλοι οι κήποι αλλά το είδος Pine Tree Emperor Moth ή mopane-κάμπιες των Χριστουγέννων, με τις διάφορες γιορτινές αποχρώσεις που ζούν μέσα στα συγκεκριμένα πεύκα.
Οι γεμάτες πρωτεΐνη προνύμφες συλλέγονται λίγο πριν από τον χειμώνα, τηγανίζονται και σερβίρονται με ένα είδος πολέντας.
Φιλιππίνες- Puto Bumbong (κέικ ρυζιού)
To Puto Bumbong είναι ένα χριστουγεννιάτικο έδεσμα που σερβίρουν στις Φιλιππίνες όχι μόνο ανήμερα αλλά και όλη τη γιορτινή περίοδο.
Πρόκειται για ένα είδος κολλώδους κέικ από ρύζι που έχει αχνιστεί μέσα σε καλάμια από μπαμπού και έχει μωβ χρώμα.
Το ιδιαίτερο χρώμα του οφείλεται στο μείγμα του γλυκού και μαύρου ρυζιού που χρησιμοποιούνται.
Σερβίρεται με βούτυρο, ζάχαρη και τριμμένη καρύδα στην κορυφή.