Οι Πανελλήνιες ξεκινάνε φέτος στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και στις 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ. Η επιτυχία των μαθητών σε αυτές κρίνεται από διάφορους παράγοντες και η διατροφή εντάσσεται σε αυτούς.
Μιλώντας, στο News4Health, ο διατροφολόγος-διαιτολόγος, Μανώλης Μανωλαράκης, αρχικά μας τόνισε ότι το μυστικό μίας καλής διατροφής είναι να είναι ισορροπημένη, ολοκληρωμένη και καλά δομημένη. Αν αυτό συμβαίνει, τόσο καλύτερα λειτουργεί συνολικά ο οργανισμός κάτι που ισχύει για όλους συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες.
«Δεν υπάρχουν κάποιες τροφές να μας σπρώξουν ή να μας κάνουν πιο έξυπνους ή πιο παραγωγικούς από τη μία στιγμή στην άλλη. Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα διατροφής που μας δίνει τη δυνατότητα να τραφούμε σωστά και να κρατηθούμε σε ένα καλό επίπεδο υγείας. Γι αυτό, οι μαθητές πρέπει να εστιάσουν σε μία ισορροπημένη και ολοκληρωμένη διατροφή». είπε χαρακτηριστικά.
Αν κάποιος δηλαδή θέλει να είναι αποδοτικός, παραγωγικός και λειτουργικός θα πρέπει να προσπαθήσει το σύνολο της διατροφής να είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να εξασφαλίζει μία καλή λειτουργία του οργανισμού.
Διατροφικές ακρότητες που στερούν από το σώμα θρεπτικά συστατικά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα συγκέντρωσης. Για παράδειγμα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί με την έλλειψη σιδήρου.
Οι ιδανικές τροφές που παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
Για τον κάθε άνθρωπο αλλά και για το μαθητή μία ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να εξασφαλίζει την πρόσληψη των εξής θρεπτικών συστατικών:
- σίδηρος
- βιταμίνη C
- αντιοξειδωτικά
- σύνθετοι υδατάνθρακες
- καλή ποιότητα πρωτεΐνης
- φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη
Οι τροφές που περιέχουν αυτά τα συστατικά:
- φρούτα
- λαχανικά
- μαυρο ψωμί ολικής άλεσης
- ψαρι
- κοτόπουλο
- αυγό
- όσπρια
«Ο μαθητής θα πρέπει να τρέφεται με πολλά μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα και να λαμβάνει ποιοτική διατροφή από το σπίτι» ανέφερε στο News4health o κ. Μανωλαράκης
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι μαθητές
Οι μαθητές πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση γλυκών που θα ανεβάσουν τα επίπεδα ζάχαρης στο σώμα τους, με αποτέλεσμα να παραχθεί περισσότερη ινσουλίνη και αυτό να φέρει ένα αίσθημα υπνηλίας.
Επίσης, θα πρέπει να μην καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε λίπος, τις οποίες χρειάζεται μεγάλος κόπος για να τις απορροφήσει ο οργανισμός τους και να τις πέψει.
Οι τροφές που ενισχύουν τη μνήμη
Η καλή μνήμη στις πανελλήνιες σίγουρα παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Για την ενίσχυση της προτείνονται τροφές που περιέχουν τα εξής θρεπτικά συστατικά:
- μαγνήσιο
- σίδηρο
- βιταμίνη C
- βιταμίνη συμπλέγματος β
- Ω 3 λιπαρά οξέα
- βιταμίνη Ε
- χολίνη
- γλυκόζη
- σύνθετοι υδατάνθρακες
Αυτά τα συστατικά βρίσκονται σε τροφές, όπως:
- τα φρούτα και τα λαχανικά
- το κρέας, τα ψάρια
- οι ξηροί καρποί
- μούρα - μύρτιλα - φραγκοστάφυλα
- αυγά
- μπρόκολο
- παντζάρια
Σε σχέση με το άγχος και το στρες, χρειάζεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σελήνιο και φυλλικό οξύ. Το σελήνιο βρίσκεται σε τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, το κίτρινο το κρέας και τα θαλασσινά. «Επειδή η κατάσταση είναι εξαιρετικά αγχώδης, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μία δομή στο φαγητό τους» συμπλήρωσε ο διατροφολόγος.
Οι 3 μεγαλύτεροι μύθοι και ο ρόλος της σοκολάτας
Σίγουρα θα έχεις διαβάσει στο διαδίκτυο για την πολύτιμη θρεπτική αξία κάποιων τροφών για τους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς είναι μύθοι.
1. Καφές: Ναι μεν οδηγεί σε μία εγρήγορση του οργανισμού και σε μία μείωση της υπνηλίας. Από την άλλη, όμως, έχει πολλή ζάχαρη και λιπαρά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η πέψη
2. Συμπληρώματα διατροφής: Ναι μεν καλύπτουν κάποιες ανάγκες όταν η διατροφή δεν είναι επαρκής. Ωστόσο, υπάρχει και ο κίνδυνος τοξικότητας από την αλόγιστη χρήση τους, όπως επίσης και ο γεγονός ότι κάποιος μπορεί να στηριχθεί στα συμπληρώματα και να μην επιλέξει τις κανονικές τροφές.
Σοκολάτα: Ναι μεν η φαινυλαιθυλαμίνη που υπάρχει στη σοκολάτα θα σου δημιουργήσει ένα αίσθημα ευφορίας για μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δεν σε κάνει πιο έξυπνο με την έννοια ότι αυτό που διαβάζει ο μαθητής απορροφάται. Επίσης, υπάρχει το μειονέκτημα της ζάχαρης και των λιπαρών που σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην καρδιά.
«Η σοκολάτα είναι ένα comfort food, κάτι το οποίο θα κάνει μία παρηγορητική ανακουφιστική δράση. Η μαύρη πικρή σοκολάτα, μάλιστα, μπορεί να βοηθήσει σε ένα βαθμό στην αιμάτωση του εγκεφάλου» συμπλήρωσε.
Πέρα από την ισορροπημένη και καλά δομημένη διατροφή, ο κ. Μανωλαράκης τόνισε την αξία της άσκησης και του καλού ύπνου για τους μαθητές που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες.