Για αιώνες, το τσάι έχει χρησιμοποιηθεί για λόγους πολύ μεγαλύτερους από το να ξεδιψάσει κάποιος. Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι το πίνουν για να χαλαρώσουν, να αναζωογονηθούν και να ηρεμήσουν και είναι κάτι που χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ.
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε υγιείς ανθρώπους, δήλωσε ο Stefan Borgwardt, πρόεδρος και διευθυντής του τμήματος ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Lübeck της Γερμανίας.
Σε μια μελέτη του 2014, έδωσε εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού ισοδύναμα με ένα ή δύο φλιτζάνια πράσινου τσαγιού σε 12 υγιείς εθελοντές και απεικόνισε τον εγκέφαλό τους για να αναλύσει τις αλλαγές στη συνδεσιμότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. «Παρατηρήσαμε αυξημένη συνδεσιμότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη εργασίας», είπε.
Και μια ανασκόπηση του 2017 για περισσότερες από 100 μελέτες που συνέκρινε διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο με τρεις τρόπους:
- Μπορεί να επηρεάσει ψυχοπαθολογικά συμπτώματα όπως η μείωση του άγχους
- Μπορεί να επηρεάσει τη γνώση ωφελώντας τη μνήμη και την προσοχή.
- Μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ειδικά τη μνήμη.
Αυτή η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "θα ήταν επιθυμητό" για περισσότερους Δυτικούς να καταναλώνουν τουλάχιστον 100 ml πράσινου τσαγιού κάθε μέρα «για την προστασία της νευρογνωστικής λειτουργίας». Ωστόσο, ο Borgwardt προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι μεγάλα, και τα τρέχοντα στοιχεία παρέχονται κυρίως από μελέτες μικρής κλίμακας.
Τα ευεργετικά συστατικά του τσαγιού
Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι ποια συστατικά που βρίσκονται στο τσάι είναι υπεύθυνες για διάφορες βελτιώσεις στη δύναμη του εγκεφάλου μας και εάν λειτουργούν μόνες τους ή μαζί. Τα πιο σημαντικά είναι τα αντιοξειδωτικά όπως η γαλλική επιγαλοκατεχίνη (EGCG), το πιο άφθονο, ακολουθούμενο από L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα φύλλα τσαγιού και καφεΐνη.
Ο Borgwardt είπε ότι τα οφέλη πιθανότατα δεν είναι συνέπεια ενός μόνο συστατικού αλλά συνδέονται με την παρουσία τόσο της καφεΐνης όσο και της L-θεανίνης. Υπάρχουν επίσης προτάσεις ότι το τσάι θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, της άνοιας και του συνδρόμου Down.
Μια μελέτη του 2018 που διεξήχθη στη Νότια Κορέα διαπίστωσε ότι οι συχνές καταναλωτές πράσινου τσαγιού είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής τους από εκείνους που δεν έπιναν. Ωστόσο, ως μελέτη παρατήρησης, δεν μπορούσε να αποδείξει αιτία και αποτέλεσμα, μόνο συσχέτιση.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η έρευνα ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο και ότι οι πειραματικές μελέτες πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές προτού καταλήξουν σε συμπεράσματα.
Τέλος, το τσάι έχει επίσης ορισμένα οφέλη για τη σωματική μας υγεία - συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής , θα μπορούσε να μειώσει ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, και μπορεί επίσης να έχει λιπαρό αποτέλεσμα.
ΠΗΓΗ: CNN