Hβέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κρίνεται απαραίτητη,κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας. Κι ενώ δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την διατροφική υποστήριξη του γενικού πληθυσμού σε μια λοίμωξη όπως η COVID-19, ηΔιεθνής Εταιρεία ΑνοσοΔιατροφής (InternationalSocietyofImmunoNutrition) έχει εκδώσει ειδικές διατροφικές συστάσεις για τους ηλικιωμένους εν μέσω πανδημίας με στόχο ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα:
- Αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης Ε (200 mg - 2 g / ημέρα): Η βιταμίνη Ε περιέχεται σεέλαια, ξηρούς καρπούς (πχ αμύγδαλα) και σπόρους (ηλιόσπορος, λιναρόσπορος), το αβοκάντο, καθώς και σε φρούτα όπως το μάνγκο και το ακτινίδιο.
- Αύξηση του ψευδαργύρου (30 mg - 220 mg / ημέρα): Το στοιχείο αυτό μπορεί να προέρχεται από ζωικές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) ή από φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).
- Αύξηση της βιταμίνης C (200 μg - 2 g / ημέρα): Πλούσια σε βιταμίνη Cείναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια), οι φράουλες, τα μούρα, το πεπόνι, οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές και το μπρόκολο.
- Αύξηση της βιταμίνης D, ιδιαίτερα για τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον ορό (10 mg – 100 μg / ημέρα): Πηγές βιταμίνης Dείναι ταλιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός), τα αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμοί).
Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συγκεκριμένα των Τ και Β λεμφοκυττάρων (ανοσοαπόκριση και παραγωγή αντισωμάτων).
Σε γενικές γραμμές, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι και θαλασσινά, κρέας, γαλακτοκομικά κ.α.),μπορεί να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεταιένας ηλικιωμένος χωρίς την πρόσθετη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την χορήγηση συμπληρωμάτων για τηνπρόληψη και την θεραπεία λοιμώξεων, όπως η COVID-19. Ωστόσο, στην τρίτη ηλικία η εμφάνιση φυσιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων όπως μείωση των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης, γαστρεντερικές διαταραχές, απώλεια βάρους, κοινωνικός αποκλεισμός και άνοια, έχουν ως αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσληψη ή/και απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις,η εξατομικευμένη λήψη χαμηλών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων μπορεί να βοηθήσει στη κάλυψη των Συνιστώμενων Διαιτητικών Προσλήψεων των ηλικιωμένων.