Η υγιεινή διατροφή για τα άτομα με διαβήτη δεν έχει μεγάλες διαφορές από τις διατροφικές συνήθειες που θα πρέπει να έχουν και όσοι δεν έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Κατ' αντιστοιχεία των διατροφικών κατευθυντήριων οδηγιών για το γενικό πληθυσμό, η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συστήνει διατροφή που έχει στο επίκεντρο φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.
Ωστόσο, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα των υδατανθράκων στην τροφή που καταναλώνουν!
Λαχανικά, φρούτα και ολικής άλεσης προϊόντα έχουν περισσότερη θρεπτική αξία από τους απλούς, ραφιναρισμένους υδατάνθρακες και τείνουν να είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες. Το σώμα μας επεξεργάζεται τα τρόφιμα, με υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών, κάτι που μεταφράζεται σε σταθερότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Για τους περισσότερους διαβητικούς, οι υδατάνθρακες θα πρέπεινα αποτελούν περίπου το 45% με 55% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνουν καθημερινά. Για αυτό πρέπει η επιλογή των υδατανθράκων που καταναλώνουν να γίνεται με σύνεση. Ιδανικά θα πρέπει να προέρχονται από προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα και να αποφεύγονται όσο το δυνατόν απλοί, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά μακαρόνια και το ρύζι, φυσικά και τα γλυκά, η ζάχαρη και τα αναψυκτικά.
Οι απλοί, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν και τα τριγλυκερίδια.
Οι φυτικές ίνες έχουν δύο μορφές, τις αδιάλυτες και τις διαλυτές. Οι αδιάλυτες βρίσκονται στα προϊόντα ολικής άλεσης και οι διαλυτές στα φασόλια, τη βρώμη και τα φρούτα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, καθώς βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, που μπορεί να σημαίνει ότι ο διαβητικός θα χρειαστεί λιγότερη φαρμακευτική αγωγή. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου, κίνδυνος ιδιαίτερα υψηλός στα άτομα με διαβήτη (ιδίως διαβήτη τύπου 2)
Πηγή: Harvard Medical School