Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο NOVA της Λισαβόνας αναφέρουν ότι η μπύρα ενισχύει τα υγιή βακτήρια, τα οποία εργάζονται για την απομάκρυνση των ασθενειών και των μολύνσεων. Τα οφέλη αυτά οφείλονται στις πολυφαινόλες, συστατικά των φυτών που υπάρχουν στον λυκίσκο, το κριθάρι και τη μαγιά. Για όσους πάλι δεν πίνουν αλκοόλ τα νέα είναι επίσης ευχάριστα: ακόμα και η μπύρα χωρίς αλκοόλ φαίνεται να έχει τα ίδια οφέλη.
Αυτό που είναι σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι η διπλή - τυφλή μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο δείγμα, με πολλές διαφορετικές περιπτώσεις. Στην μελέτη έλαβαν μέρος μόλις 19 συμμετέχοντες και ήταν όλοι άντρες μεταξύ 23 και 58 ετών. Όσοι έπιναν μπύρα είτε με είτε χωρίς αλκοόλ κάθε μέρα (330ml) είχαν μεγαλύτερη ποικιλομορφία στο μικροβίωμά τους.
Οι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν καλή υγεία και κατανάλωσαν για τις ανάγκες της μελέτης μια μπύρα κάθε βράδυ για ένα μήνα. Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από όλους τους συμμετέχοντες. Όπως παρατήρησαν υπήρχαν βελτιώσεις στην υγεία των εντέρων όσων κατανάλωσαν μπύρα είτε με είτε χωρίς αλκοόλ. Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο βάρος ή στον ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) στους εθελοντές, ούτε στους βιοδείκτες που αφορούν την υγεία της καρδιάς καθόλη την διάρκεια της έρευνας.
Το υγιές μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται ότι παίζει κρίσιμο ρόλο στη συνολική μας υγεία. Τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που υπάρχουν βοηθούν στη μάχη που δίνει ο οργανισμός σε καταστάσεις που είναι απειλητικές για τη ζωή μας. Κρατώντας την σωστή ισορροπία στο σώμα μας μειώνουμε το ρίσκο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών προβλημάτων, καρκίνου και άνοιας. Η μπύρα σύμφωνα με όσα εξηγούν οι επιστήμονες περιλαμβάνει συστατικά όπως πολυφαινόλες και άλλους μικροοργανισμούς που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Θεωρείται ότι βοηθούν στην επιρροή της υγείας του εντέρου και οδηγούν σε ένα πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα.
Τρόφιμα και ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση είναι γνωστά στα άτομα που σκοπεύουν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου τους γιατί περιλαμβάνουν προβιοτικά, τα οποία το ενισχύουν. Τώρα πλέον υπάρχει και η απόδειξη ότι όταν πίνεις ένα μπουκάλι μπύρα κάθε βράδυ μπορεί να είναι μέρος μιας υγιής ρουτίνας.
«Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα οφέλη της μπύρας στο μικροβίωμα του εντέρου είναι ανεξάρτητα από το αλκοόλ και μπορεί να σχετίζονται με τις πολυφαινόλες που έχει η μπύρα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να είναι επίσης προστατευτική κατά των καρδιαγγειακών ασθενειών όπως συμβαίνει και με το κρασί. Αυτό οφείλεται στις πολυφαινόλες του λυκίσκου, που είναι υπεύθυνες για το άρωμα και την πικράδα της μπύρας. Αυτές οι πολυφαινόλες τις λαμβάνουμε μόνο με την κατανάλωση μπύρας.
«Οι πολυφαινόλες της μπύρας φτάνοντας στο έντερο μπορούν να διαμορφώσουν τη βακτηριακή ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, κάποιες μπύρες μπορεί να περιλαμβάνουν ζωντανούς μικροοργανισμούς ζύμωσης» σημειώνει η επικεφαλής της μελέτης Ana Faria, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο NOVA. «Το πρότζεκτ Flemish Gut Flora, είναι μια από τις πιο μεγάλες μελέτες που έχουν πρόσβαση στην ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου ανάμεσα στα πιο υγιή άτομα και έδειξε ότι η κατανάλωση μπύρας είναι «κλειδί» στην συνολική σύνθεση των μικροβίων». Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της σημαντικότητας του μικροβιώματος του εντέρου στην παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών ασθενειών και του διαβήτη, η διαμόρφωση του μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να αποτελείται και από άλλον μηχανισμό που συμβάλλει στα οφέλη της μπύρας στην υγείας μας.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο American Chemical Society’s Journal of Agriculture and Food Chemistry.