Τα συστατικά που υπάρχουν στη φλούδα του σταφυλιού μάχονται τη μεταβολική ασθένεια μειώνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα όπως εξηγούν οι επιστήμονες. Ωστόσο, η μπύρα και το αλκόολ γενικά μαζί με το φαγητό μπορεί να αυξήσει το ρίσκο αύξησης του επιπέδου των σακχάρων στο αίμα.
Τα ευρήματα της έρευνας βασίζονται στα δεδομένα από 312.000 Βρετανούς κατοίκους που περιγράφουν τον εαυτό τους ως άτομα που πίνουν τακτικά. Αυτοί που πίνουν ένα με δύο ποτηράκια κρασί - κυρίως κόκκινο - με το φαγητό τους είχαν 14% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν μεταβολική ασθένεια την επόμενη δεκαετία. Η πόση μέτριας ποσότητας μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε περίπτωση που δεν έχει κάποιος κάποια άλλη ασθένεια, η οποία θα μπορούσε να επηρεαστεί από το ποσοστό του αλκοόλ, δήλωσε η καθηγήτρια Hao Ma, βιοστατιστική αναλύτρια στο πανεπιστήμιο Tulane που ειδικεύεται στις έρευνες γύρω από την παχυσαρκία.
Το κρασί είναι πλούσιο σε υγιείς φυτικές χημικές ουσίες συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης, το οποίο συμπεριφέρεται σαν ένα αντιοξειδωτικό. Οι κόκκινες ποικιλίες είναι γεμάτες από αυτό το συστατικό. Αυτό που έχει σημασία πάντως είναι η ποσότητα. Αν πιει κανείς παραπάνω δεν έχει τα ίδια οφέλη παρά μόνο βλαβερές συνέπειες. Ένα μικρό ποτήρι κρασί (150 ml) θεωρείται μέτρια κατανάλωση για τις γυναίκες και δύο τους άνδρες. Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση βοηθά επίσης και στην μεταβολή της γλυκόζης όπως σημείωσε η καθηγήτρια Ma.
« Αυτό που δεν έχει ωστόσο αποσαφηνιστεί είναι αν τα οφέλη που προσφέρει η μεταβολή της γλυκόζης μειώνουν τα επίπεδα του διαβήτη 2. Στη μελέτη που έκαναν οι Ma και οι συνεργάτες της τονίζουν ότι παίζει ρόλο ο χρόνος της πόσης του αλκοόλ σε σχέση με το φαγητό». Στην έρευνα οι συμμετέχοντες ήταν υπό παρακολούθηση για περίπου 11 χρόνια κατά μέσο όρο. Δεν είχαν διαβήτη, καρδιαγγειακές ασθένειες ή καρκίνο. Η μέση ηλικία τους ήταν 56 έτη, λίγο παραπάνω από τους μισούς ήταν γυναίκες και το 95% ήταν λευκοί. Όσοι έπρεπε να μειώσουν το αλκοόλ λόγω κάποιας ασθένειας ή εγκυμοσύνης αποκλείστηκαν από την έρευνα.
Κατά την διάρκεια της περιόδου που ακολούθησε περίπου 8.600 άτομα ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2. Αυτοί που έπιναν με το φαγητό τους όμως σε σύγκριση με όσους το έπιναν σκέτο μείωσαν κατά 14% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αυτά τα δυνητικά οφέλη εμφανίστηκαν μόνο σε αυτή την ομάδα. Ο χρόνος δεν παρατηρήθηκε από την έρευνα, πότε δηλαδή έπιναν. Επίσης, τα οφέλη αυτά ήταν εμφανή μόνο σε όσους έπιναν κρασί και όχι κάποιο άλλο είδος αλκοόλ.
Η παγίδα του αλκόολ
Την ώρα που νέα φαίνονται καλά για τους λάτρεις του κρασιού, οι ερευνητές επιμένουν ότι η μέτρια κατανάλωση είναι αυτή που βοηθάει. Αυτό ισχύει γιατί το αλκοόλ συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, εγκεφαλικό, καρκίνος του στήθους, ασθένειες στο συκώτι, κατάθλιψη, αυτοκτονία, ατυχήματα, αλκοολισμό και γενικά καταχρήσεις. Για κάποιες ασθένειες ακόμα και σε μικρές ποσότητες αλκοόλ - λιγότερο από ένα ποτήρι τη μέρα - το ρίσκο αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
Το Αμερικανικό CDC και η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας προτείνουν πάντως στους ενήλικες που δεν πίνουν αλκόολ να μην το αρχίζουν. Όσο για όσους πίνουν αλκόολ συχνά, καλό θα ήταν να μιλάνε με τον γιατρό τους σχετικά με τα οφέλη και τα ρίσκα μέτριας κατανάλωσής του.
Ο καθηγητής Robert Eckel από το πανεπιστήμιο του Colorado που δεν συμμετείχε στην έρευνα, τονίσει ότι η σχέση του αλκόολ και του διαβήτη τύπου 2 παραμένει αμφιλεγόμενη. Τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν είναι το αλκοόλ σε συνδυασμό με το φαγητό που κάνουν τη διαφορά αλλά άλλα συστατικά που περιέχει το κρασί, ενδεχομένως τα αντιοξειδωτικά που φαίνεται να μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, όπως επισημαίνει κατά την άποψή του ο καθηγητής Robert Eckel. Επίσης, ο τύπος του κρασιού πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί όπως και αν παίζει ρόλο όταν καταναλώνεις το κρασί με το φαγητό σου.